Φρένο στα κορονοπάρτι με ειδική ομάδα ελέγχων από την Πολιτική Προστασία

Φρένο στα κορονοπάρτι με ειδική ομάδα ελέγχων από την Πολιτική Προστασία

Το ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πανδημία - Τι είπε για τους εμβολιασμούς

Μια νέα, ειδική ομάδα ελέγχων έχει έτοιμη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να σταματήσουν τα κορονοπάρτι στην επικράτεια. Αυτό θα γίνει για να μπει φρένο, όπως ανακοίνωσε σήμερα από το υπουργείο Υγείας ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Προφανώς παρακολουθούμε την κατάσταση. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Ότι συζητάμε και θα φανεί τις επόμενες μέρες, την αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα κάνουν τη δουλειά τους, αυτό είναι δεδομένο», είπε αρχικά ο υφυπουργός Πολτικής προστασίας απαντώντας σε ερώτηση που έγινε αν γνωρίζει για το πάρτι που σχεδιάζεται στη Μύκονο με γνωστό DJ και πολλού διάσημους καλεσμένους και συνέχισε:

«Σας ενημερώνω ότι ενεργοποιείται και ειδική μονάδα ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Αλλά και ένα συγκεκριμένο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. που δεν αφορά μόνο στην Μύκονο αλλά αφορά γενικότερα σε όλη τη χώρα, και στην ηπειρωτική και στη νησιωτική. Παράνομα πάρτι σημαίνει διασπορά. Διασπορά σημαίνει αύξηση κρουσμάτων σημαίνει συρροές.

Συρροές νομίζω σημαίνει αναγκαστικά μέτρα και μέτρα σημαίνουν κλείσιμο δραστηριοτήτων και προφανώς μεγάλη ζημιά στις τοπικές οικονομίες εν μέσω τουριστικής περιόδου. Είναι η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Εύχομαι αυτοί που θα προσπαθήσουν να παρανομήσουν στο κομμάτι αυτό, όχι μόνο στα πάρτι αλλά γενικότερα, να μην είναι οι ίδιοι που θα ρίχνουν το ανάθεμα εάν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα εις βάρος της τοπικής οικονομίας για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία».

Για τους εμβολιασμούς

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζει βελτίωση, «τόσο χάρη στην πρόοδο των εμβολιασμών, όσο και στην κοινή προσπάθεια και τη συνεργασία πολιτών, κοινωνίας και πολιτείας όλο το προηγούμενο διάστημα», ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η διασπορά δεν έχει ακόμα ολοκληρωτικά ελεγχθεί κι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα και η καθημερινή μας αγωνία , η καθημερινή μας ανησυχία, το καθημερινό μας στοίχημα απέναντι στον ιό».

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς και την επιχείρηση Ελευθερία, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός προχωρά σε όλη την Επικράτεια. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν περιοχές όπου παρατηρείται μειωμένη προσέλευση και απόκλιση από το μέσο όρο. Οι πέντε περιφερειακές ενότητες με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη είναι η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Φωκίδα, οι Σέρρες και η Δράμα. Ενώ κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται ακόμα 14 Περιφερειακές Ενότητες από τις συνολικά 74 της χώρας, ήτοι οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου. Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι στις περιοχές αυτές υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για το μήνα Ιούνιο με εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson και κάλεσε τους πολίτες « να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους».

«Γιατί πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μόνο με τον εμβολιασμό θα μπορέσουνε να χτίσουμε τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό», υπογράμμισε.

«Όσο όμως η επιχείρηση Ελευθερία εξελίσσεται, η τήρηση των μέτρων αποτελεί την ασπίδα προστασίας μας. Γιατί η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ο ιός βρίσκεται ανάμεσά μας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Για αυτό και είναι ανάγκη να παραμείνουμε προσεκτικοί, να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών και να τηρούμε με συνέπεια τους υγειονομικούς κανόνες στην καθημερινότητά μας. Γιατί μπορεί να έχουμε αφήσει πίσω μας πολλά από τα περιοριστικά μέτρα, όχι όμως την ίδια την πανδημία. Η ανάγκη για προσοχή απέναντι στον ιό παραμένει», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.