Εμβολιασμοί: Ανησυχία επιστημόνων για επιβράδυνση – Τι πρέπει να προσέξουν οι έγκυες

Εμβολιασμοί: Ανησυχία επιστημόνων για επιβράδυνση – Τι πρέπει να προσέξουν οι έγκυες

«Θα πρέπει να πάμε περίπου στους 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα»

Επιβράδυνση των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού «βλέπουν» οι επιστήμονες εκφράζοντας ανησυχία για την πορεία τους, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν σε συστάσεις προς τις εγκύους.

«Εγώ περίμενα ότι τον Ιούνιο, με βάση τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί ότι θα παραλάβουμε, ότι θα πρέπει να πάμε περίπου στους 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Παραμένουμε κάτω από τους 100.000», δήλωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (04/06).

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί πράγματι ένα πρόβλημα, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει εάν αυτό προκύπτει εξαιτίας μη προθυμίας του κόσμου ή εάν δεν έχουμε εμβόλια.

Ο κ. Μανωλόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως ενδεχομένως υπάρχει ένας εφησυχασμός και μια εσφαλμένη αντίληψη πως η πανδημία τελείωσε.

«Ίσως νομίζουν ότι επειδή έρχεται καλοκαίρι, ο ιός με τον ζεστό καιρό δεν θα είναι τόσο βλαβερός και δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα», είπε προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε ποιοι εμβολιάζονται και γιατί δεν εμβολιάζονται».

Την ίδια ώρα, ο Αντρέας Μπαζαίος, Χειρουργός Γυναικολόγος, τόνισε από την πλευρά του πως δέχεται πάρα πολλά ερωτήματα από γυναίκες σχετικά με τον εμβολιασμό και ειδικότερα για το πιο εμβόλιο θα ήταν καλύτερο να κάνουν.

Ξεκαθαρίζοντας το τι ισχύει για όσες επιθυμούν να μείνουν έγκυες, ο γιατρός υπενθύμισε πως πλέον υπάρχει σαφής οδηγία πως αυτές δεν διαφέρουν από τον γενικό πληθυσμό και μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο είναι διαθέσιμο.

Σύμφωνα με τον γιατρό, δεν υπάρχουν ενδείξεις για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου στην γυναικεία γονιμότητα.

Παράλληλα, όσον αφορά στις ήδη έγκυες, ο γυναικολόγος ανέφερε πως θεωρούνται κατηγορία υψηλότατου κινδύνου, καθώς η εγκυμοσύνη από μόνη της θεωρείται κατάσταση υψηλού κινδύνου για την υγεία της γυναίκας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...