Τραγωδία με 11χρονη στα Χανιά: Να διερευνηθεί ενδεχόμενη εγκληματική ενέργεια ζητά η μητέρα της

Τραγωδία με 11χρονη στα Χανιά: Να διερευνηθεί ενδεχόμενη εγκληματική ενέργεια ζητά η μητέρα της

Η μητέρα αμφισβητεί το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας και ζητά να εξακριβωθεί αν ήταν ατύχημα ή εγκληματική ενέργεια

Να διερευνηθούν και να διαλευκανθούν τα αίτια του θανάτου της 11χρονης Ιωάννας σε απόκρυμνη ακτή στους Αγίου Αποστόλους Χανίων, ζητά η οικογένεια του άτυχου κοριτσιού, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του.

Η 11χρονη εντοπίστηκε νεκρή από περαστικούς το απόγευμα της 26ης Μάϊου, στη βραχώδη περιοχή κάτω από το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων. Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τη μητέρα της, Απόστολος Λύκρας, ανέφερε ότι «η μητέρα θεωρεί, ότι το παιδί δεν έβαλε τέλος στη ζωή του. Πιστεύει, ότι με κάποιο τρόπο έχει μεταφερθεί και ότι πρόκειται ή για εγκληματική ενέργεια ή για ατύχημα. Από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε, ότι η μητέρα ή το περιβάλλον που ζούσε το παιδί, ήταν το ενδεδειγμένο. Είμαι ξεκάθαρος. Από κει και μετά όμως, έχει πολύ μεγάλη σημασία να δούμε, εάν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, η Αστυνομία -που είχε αρχικά αποκλείσει την εγκληματική ενέργεια- συνεχίζει την έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη τις μαρτυρίες συμμαθητών και ανθρώπων που βρίσκονταν στην περιοχή την μοιραία ημέρα, ενώ έχει ήδη ζητηθεί η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχουν μάρτυρες, που δηλώνουν ότι είδαν το κοριτσάκι να βγάζει τη ζακέτα του και να την κρεμάει σε ένα κλαδί και να αφήνει και το κινητό της, το οποίο είχε κλείσει από μπαταρία στις 9:00 περίπου το βράδυ της Τρίτης.

Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας, το κοριτσάκι φαίνεται ότι έπεσε κατακόρυφα με τα πόδια, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν συντριπτικά κατάγματα στα κάτω άκρα. Η 11χρονη Ιωάννα είχε σηκώσει ένα δυσανάλογο για την ηλικία της βάρος και είχε βιώσει όλες τις πτυχές της οικογενειακής βίας, ενώ μετά το περιστατικό του ξυλοδαρμού μιας δασκάλας από τον πατέρα της μέσα στο σχολείο, κλείστηκε ακόμα περισσότερο στον εαυτό της. Ήδη έχει παρέμβει ο Εισαγγελέας, για τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας, ηλικίας 9 και 7 ετών.

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που προκύπτουν και για την κατά 14 ώρες καθυστερημένη ενημέρωση των αρχών από την μητέρα της. Προβληματισμός επικρατεί και για το γεγονός, ότι το πρωί της επόμενης ημέρας πήγε τα άλλα δύο παιδιά στο σχολείο κανονικά. Όταν οι δάσκαλοι ρώτησαν, πού είναι η Ιωάννα, τους απάντησε, ότι ήταν άρρωστη. Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν την εξαφάνισή της, η Ιωάννα είχε ξαναφύγει από το σπίτι, για να εντοπιστεί αργότερα από την μητέρα της στο ίδιο σημείο, που έχασε τη ζωή της.

Ερωτηθείς ποιες είναι οι ενδείξεις που οδήγησαν την μητέρα να αναφερθεί σε εγκληματική ενέργεια, ο κ. Λύκρας δήλωσε: «Υπάρχουν κάποια πράγματα, τα οποία δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Είναι ποτέ δυνατόν ένα χαρούμενο παιδί, σύμφωνα με όλους τους δασκάλους της, που λίγο πριν το μοιραίο συμβάν είχε αγοράσει πατατάκια, να κρεμάει την ζακέτα της σε ένα δέντρο και μετά να πέφτει στον γκρεμό; Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι δεν κολλάει. Υπάρχουν πολλές κακοποιητικές οικογένειες, που μέσα σε αυτές μεγαλώνουν παιδιά, τα οποία δεν δίνουν τέλος στη ζωή τους. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις -εγώ δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη να έχει ακουστεί- ότι αυτοκτόνησε ένα παιδί».

Σε ότι αφορά το γεγονός ότι η μητέρα επέτρεψε στο παιδί να πάει βόλτα το βράδυ, ο κ. Λύκρας επεσήμανε, ότι «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι η οικογένεια δεν ζούσε στην Αθήνα, αλλά στην επαρχία και ότι και άλλα παιδιά το κάνουν αυτό στη συγκεκριμένη περιοχή. Μπορεί να απομακρυνθούν ελάχιστα, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη απόσταση. Ωστόσο, δεν θα σας πω ότι η μητέρα δεν έχει κάνει λάθος».

Σε ερώτηση πώς είναι δυνατόν να λείπει το παιδί όλη τη νύχτα και να ενημερώνει η μητέρα τις αρχές αργά την επόμενη ημέρα και αφού έχουν αναζητήσει την Ιωάννα οι δάσκαλοί της, ο κ. Λύκρας ανέφερε ότι: «Κατ’ αρχήν έχετε δίκιο. Δεν μπορεί κάποιος να διανοηθεί, ότι οι αρχές θα ενημερώνονταν το πρωί. Η μητέρα από τις 20:45 της επίμαχης ημέρας και αφού είδε ότι το παιδί δεν είχε επιστρέψει, μαζί με τον ξάδερφό της ψάχνανε μέχρι το πρωί. Τους είδανε πάρα πολλοί άνθρωποι που ψάχνανε. Το ότι ενημέρωσαν τις αρχές το πρωί της επόμενης ημέρας, είναι κάτι αδιανόητο. Σαφέστατα θα έπρεπε οι αρχές να έχουν ενημερωθεί την ίδια στιγμή».

Στην υπενθύμιση ότι το παιδί είχε ξαναφύγει από το σπίτι και τελικά είχε βρεθεί, επομένως η μητέρα θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική, ο κ. Λύκρας απάντησε: «Σας λέω, ότι δεν πρόκειται να διαφωνήσω ως προς αυτό. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει, είναι τελείως διαφορετικό και συγκεκριμένα, το εάν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Το ότι έχουμε μια μητέρα, η οποία θα μπορούσε να έχει παραπάνω την προσοχή της, σαφέστατα και θα μπορούσε. Αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα. Είναι να δούμε εάν το παιδάκι έβαλε τέλος στη ζωή του, εάν έγινε ατύχημα ή εάν υπήρξε εγκληματική ενέργεια».

Δεδομένου ότι το κινητό του παιδιού δεν έχει βρεθεί, ο κ. Λύκρας τόνισε, ότι είναι πολύ παράξενο γεγονός: «Επίσης είναι πολύ παράδοξο ότι στο ίδιο σημείο συχνάζουν πάρα πολλά παιδιά, στα οποία δεν έχει μιλήσει κανένας. Ποιος μου λέει εμένα, ότι ένα άλλο παιδί δεν έσπρωξε την Ιωάννα ή ότι έγινε κάτι άλλο. Πρέπει να γίνουν έρευνες. Δεν είναι δουλειά της μητέρας να κάνει τις έρευνες, είναι δουλειά της αστυνομίας».