Στη ΜΕΘ με κορονοϊό τουρίστας που έφτασε στην Ελλάδα το Σάββατο – Μπήκε στη χώρα με αρνητικό τεστ 72 ωρών

Στη ΜΕΘ με κορονοϊό τουρίστας που έφτασε στην Ελλάδα το Σάββατο – Μπήκε στη χώρα με αρνητικό τεστ 72 ωρών

«Καμπανάκι» από Καπραβέλο και Γεροτζιάφα προς πολίτες και πολιτική ηγεσία

Ένα ανησυχητικό περιστατικό που είχε χθες, Τρίτη (01/06) στην εφημερία του «Παπανικολάου» αποκάλυψε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου, Νίκος Καπραβέλος, εκφράζοντας την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, μετά και το άνοιγμα του τουρισμού.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ και αν δεν δούμε τους θανάτους στο μηδέν δεν θα ησυχάσουμε. Είναι μακρινός ο στόχος. Βλέπουμε μια αποσυμφόρηση του συστήματος, αλλά δεν βλέπουμε αποκατάσταση της κανονικότητας λειτουργίας. Η μεγάλη ανησυχία μας είναι ότι υπάρχει παράταση του τρίτου κύματος. Eίναι ανησυχητικός ο αργός ρυθμός αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, πράγμα που δεν μας δίνει δυνατότητα χαλάρωσης», τόνισε στην ΕΡΤ ο κ. Καπραβέλος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιστατικό που αντιμετώπισε:

«Ένας τουρίστας εισήχθη στην εντατική παρότι είχε εισέλθει στη χώρα στις 29 Μαΐου με αρνητικό τεστ 72 ωρών. Την ίδια μέρα νόσησε, δεν το είπε πουθενά και αργά Τρίτη ήρθε στο νοσοκομείο σε βαρύτατη κατάσταση, όπου διασωληνώθηκε και είναι πλέον στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

Καπραβέλος: Ανοίξαμε ενώ η διασπορά είναι μεγάλη

Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος, δεν είναι το ίδιο καλοκαίρι με πέρυσι. «Με την αυστηρότητα των πρωτοκόλλων, ανοίξαμε, ενώ η διασπορά είναι πολύ μεγάλη. Η αυστηρότητα της εφαρμογής των μέτρων θα μας οδηγήσει σε έναν έλεγχο ή μη της πανδημίας. Δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό και πρέπει να κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Ανοίξαμε. Θα έρθουν 10 – 15 εκατομμύρια τουρίστες. Τι στελέχη θα έρθουν στη χώρα μας με τους τουρίστες. Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση του κορονοϊού και τα πρωτόκολλα και ειδικά οι εμβολιασμοί είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό ανοσίας. Πρέπει να προσέξουμε πολύ το καλοκαίρι αν θέλουμε να ελαττώσουμε τον ιό».

Γεροτζιάφας: Φόβος μας οι μεταλλάξεις στους εμβολιασμένους – Το χαλαρό καλοκαίρι θα φέρει δύσκολο χειμώνα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Αιματολογίας, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μίλησε για τους κινδύνους των μεταλλάξεων που απειλούν εμβολιασμένους και μη. Ο καθηγητής επισήμανε ότι ο κόσμος έχει επαναπαυθεί, θεωρώντας ότι η πανδημία τελειώνει.

«Ο κόσμος έχει χαλαρώσει γιατί τα μηνύματα που παίρνει από την πολιτική ηγεσία είναι ότι έχουμε αφήσει την πανδημία πίσω» είπε και συνέχισε: «Θέλει προσοχή για να μην έχουμε αναζωπύρωση, δεδομένου ότι οι εμβολιασμοί πάνε καλά. Περίπου το 30% του πληθυσμού έχει πάρει μια δόση εμβολίου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε γρήγορα τοίχος ανοσίας. Δεύτερον, ανοίγει ο τουρισμός ενώ όλη η Ευρώπη βρίσκεται μέσα στην πανδημία. Τρίτον, όπως λένε οι ιολόγοι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν μεταλλάξεις στους εμβολιασμένους», είπε ο κ. Γεροτζιάφας.

Σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη γιατί το χαλαρό καλοκαίρι θα φέρει δύσκολο χειμώνα. «Το συμπέρασμα είναι ότι βρισκόμαστε μέσα στην πανδημία και ότι πρέπει να οργανωθούμε, ώστε όταν θα έχουμε το επόμενο επιδημικό κύμα να μην έχουμε τις τραγικές συνέπειες που είχαμε στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο. Άρα πρέπει να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας σε όλα του τα επίπεδα. Μη γίνει από την πολιτική ηγεσία το ίδιο λάθος που έγινε και πέρυσι. Οι γιατροί πλέον γνωρίζουν το νόσημα, οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν κινητοποιηθεί, υπάρχει η δυνατότητα της τηλεϊατρικής. Οι υγειονομικοί είναι κουρασμένοι, άρα θα πρέπει να ενταχθούν οι ιδιώτες γιατροί στη πρωτοβάθμια περίθαλψη συστηματικά, σε ένα σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας ώστε οι άρρωστοι να αντιμετωπίζονται νωρίς από το σπίτι για να μη καταλήγουν στις εντατικές σε τέτοιες μαζικές καταστάσεις», ανέφερε.