Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Εκδόθηκαν από χθες βράδυ 81.200 – Πώς θα ταξιδεύουν οι ανήλικοι

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid: Εκδόθηκαν από χθες βράδυ 81.200 – Πώς θα ταξιδεύουν οι ανήλικοι

Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει και περιμένουν να κάνουν μόνο μια δόση

«Με μεγάλη επιτυχία από χθες εξελίσσεται το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid, έχουν εκδοθεί 81.200 πιστοποιητικά» δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1.

Τόνισε, μάλιστα, ότι «υπήρξε για ορισμένους στην αρχή ένα λάθος στον τύπο του εμβολίου που είχαν κάνει. Έτσι, αυτοί οι πολίτες πρέπει να ξαναμπούνε καθώς έχει διορθωθεί αυτό το λάθος. Οι χώρες όπου μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει είναι επτά μαζί με την Ελλάδα και αναμένουμε αυτό το διάστημα του Ιουνίου να προστίθενται συνεχώς κι οι υπόλοιπες».

Όσον αφορά στα ταξίδια που αφορούν ανήλικους, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι «εφόσον υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού από 16 ετών κι άνω τα παιδιά θα ταξιδεύουν με αρνητικό διαγνωστικό τεστ».

Εξηγώντας την χρήση του πιστοποιητικού, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι το πιστοποιητικό με την επίδειξή του σε χώρα της ΕΕ θα σκανάρεται να επιβεβαιώνεται η γνησιότητά του, ενώ επεσήμανε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την αντικατάσταση της βεβαίωσης του εμβολιασμού, ενώ υπάρχουν σκέψεις και σχέδιο οι πλήρως εμβολιασμένοι να μην κάνουν self test. «Περιμένουμε τις οδηγίες από τους ειδικούς. Μέχρι στιγμής ισχύει η υποχρεωτικότητα του self test», εξήγησε.

Σε όσους έχουν νοσήσει και περιμένουν να κάνουν μόνο μια δόση θα τους έρχεται μήνυμα ακύρωσης της δεύτερης δόσης εμβολίου. «Όποιος νόσησε και τήρησε το πρωτόκολλο και το δήλωσε φαίνεται στο μητρώο ασθενών Covid. Αν δεν το έχει δηλώσει πρέπει μόνο τους με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν εντός του εξαμήνου να κάνει το εμβόλιο». 

Τέλος, υπογράμμισε ότι θα δοθεί και η δυνατότητα οι πολίτες 18-29 ετών να εμβολιάζονται και με άλλα δυο εμβόλια εκτός από την Johnson&Johnson, δηλαδή το Pfizer και το Moderna.