Στο «μικροσκόπιο» η ανθρωπογεωγραφία και ο τρόπος δράσης της Greek Mafia

Στο «μικροσκόπιο» η ανθρωπογεωγραφία και ο τρόπος δράσης της Greek Mafia

Η ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε αναδιάταξη του επιχειρησιακού της σχεδίου - Ξεκίνησαν έφοδοι σε νυχτερινά μαγαζιά

Η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί πλέον τον πρώτο στόχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία προχωρά σε άμεση αναδιάταξη του επιχειρησιακού της σχεδίου, αλλά και την ενίσχυση της αστυνόμευσης, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στις δύο συσκέψεις που συγκάλεσε ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η γεωγραφία του ελληνικού οργανωμένου εγκλήματος ή Greek Mafia όπως αποκαλείται, αποτυπώνεται στις αστυνομικές εκθέσεις και συμπεριλαμβάνεται στο υπόμνημα που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ. Μεταξύ άλλων η έκθεση αυτή αναφέρει, ότι υπάρχουν τέσσερις αρχηγοί των "Βόρειων" και "Νότιων". Μάλιστα σε βάρος των τριών έχουν γίνει αποτυχημένα συμβόλαια θανάτου το 2018 και το 2019.Ακολουθούν 19 «υπαρχηγοί».

Επίσης, αναφέρεται, ότι επειδή έχει μικρύνει η οικονομική «πίτα» εκβιασμών, με πολλούς όμως διεκδικητές του μαύρου χρήματος, εκβιάζουν πλέον επιχειρηματίες χωρίς γεωγραφικά… σύνορα. Μπορεί να ακολουθούν έναν ιδιοκτήτη καταστήματος, που έχει ενδώσει στον εκβιασμό, σε όσα καταστήματα έχει ανοίξει, από την Αθήνα και τα προάστιά της, έως και την Μύκονο. Γι' αυτό το λόγο υπάρχουν και θανατηφόρες «ζυμώσεις» μέσα στο οργανωμένο έγκλημα μετά το lockdown.

Οι μεγάλες φατρίες επιδίδονται μόνο στους εκβιασμούς και ουσιαστικά «μαρκάρουν» περιοχές.  Οι εγκληματικές οργανώσεις ξεπλένουν το μαύρο χρήματα σε διάφορες δραστηριότητες, όπως φούρνους, βενζινάδικα, καφετέριες, κάβες, κατασκευαστικές εταιρείες, ξενοδοχεία, και… φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ο 38χρονος πυγμάχος που δολοφονήθηκε χθες Δευτέρα στη Βάρη, ήταν ανάμεσα στα 500 ονόματα της λίστας που περιελάμβανε το υπόμνημα της ΕΛ.ΑΣ., που παραδόθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Όπως αναφέρεται, το 2015 τον είχε προσεγγίσει ομάδα εκβιαστών της Αθήνας, προκειμένου να γίνει ο «αντιπρόσωπος» της επέκτασής τους σε καλοκαιρινά καταστήματα στο Ξυλόκαστρο, Κιάτο αλλά στην Πάτρα. Το θύμα του πρόσφατου συμβολαίου θανάτου είχε αθωωθεί σε εκείνη την υπόθεση.

Σημειώνεται πως χθες το βράδυ αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών έκαναν ελέγχους σε νυχτερινά μαγαζιά και μπαρ στα νότια προάστια και το παραλιακό μέτωπο της Βορειοανατολικής Αττικής, εξετάζοντας τον ρόλο των εργαζομένων σε αυτά.