Πώς θα λειτουργήσουν από την Δευτέρα γυμναστήρια, γήπεδα και χώροι δεξιώσεων

Πώς θα λειτουργήσουν από την Δευτέρα γυμναστήρια, γήπεδα και χώροι δεξιώσεων

Διευκρινήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης για τη χρήση μάσκας και την μουσική

Ανοίγουν ξανά αύριο Δευτέρα 31 Μαΐου μετά από μήνες αναγκαστικής αναστολής της λειτουργίας τους γυμναστήρια, γήπεδα 5Χ5 και μπάσκετ, καθώς και οι χώροι δεξιώσεων.

Ωστόσο, οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους είναι αυστηροί, όπως για τα γυμναστήρια, όπου οι αθλούμενοι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα πρέπει να φορούν διπλή μάσκα, προκαλώντας τις αντιδράσεις ιδιοκτητών γυμναστηρίων και αθλούμενων.

Ειδικότερα, τα γυμναστήρια θα λειτουργήσουν με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα που προβλέπουν χρήση μάσκας, αντισηπτικά υγρά παντού, απολύμανση των μηχανημάτων μετά από κάθε χρήση, κλειστά αποδυτήρια και ανοιχτά παράθυρα. Επιπλέον, στο χώρο πρέπει να βρίσκεται ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Αυτό όμως που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, ήταν η υποχρεωτική διπλή μάσκα στους αθλούμενους, κάτι που ώθησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε διευκρινήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, ισχύουν τα εξής:

  • Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους
  • Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα, καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα
  • Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα, είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2

Ακόμη, από αύριο επιτρέπεται:

  • Η χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνον με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές.
  • Οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.

Γάμοι και δεξιώσεις χωρίς μουσική

Αύριο επίσης επαναλειτουργούν οι χώροι δεξιώσεων για γάμους και βαπτίσεις, με τους αυστηρούς ωστόσο όρους που ίσχυαν. Δηλαδή, δεν επιτρέπεται η παρουσία περισσότερων από 100 ατόμων, αλλά και η μουσική, όπως ισχύει για όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον, από αύριο η τηλεργασία τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα μειώνεται στο 20% του προσωπικού.