Εμβολιασμός: Αυτόματη ακύρωση της δεύτερης δόσης για όσους έχουν νοσήσει

Εμβολιασμός: Αυτόματη ακύρωση της δεύτερης δόσης για όσους έχουν νοσήσει

Τι ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Διευκρινίσεις αναφορικά με τον εμβολιασμό των πολιτών έχουν νοσήσει από κορονοϊό έκανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Θεμιστοκλέους, το δεύτερο ραντεβού θα ακυρωθεί αυτόματα από το σύστημα για όλους την ερχόμενη Τρίτη και πρόσθεσε πως έξι μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης ο κάθε πολίτης θα λάβει sms που θα του υπενθυμίζει να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την πορεία των εμβολιασμών, σημείωσε πως σχεδόν 2.000.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ περίπου 5.400.000 δόσεις όλων των εμβολίων έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας συνολικά.

Σε ερώτηση για το πότε θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 50% εμβολιασμένων στη χώρα απάντησε ότι αναμένεται εντός του καλοκαιριού, εξηγώντας ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού καθορίζονται από δύο παράγοντες, τις παραδόσεις των εμβολίων και τη συμμετοχή των πολιτών σε κάθε ηλικιακή ομάδα, η οποία ανοίγει έτσι ώστε να εμβολιαστεί.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι ο διάλογος για το συγκεκριμένο θέμα έχει ανοίξει για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως οι υγειονομικοί.

Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού απάντησε ότι θα χρησιμεύει και για τις μετακινήσεις στο εξωτερικό.

Για τον εμβολιασμό στις ηλικίες 12 έως 15 ετών, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι έχει δοθεί το «πράσινο φως» και η χώρα μας θα ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών για το εάν θα προγραμματιστούν τα ραντεβού πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Τέλος, σημείωσε ότι σε μια εβδομάδα θα ανακοινωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό των κατάκοιτων.