Υπόθεση «ψευτογιατρού»: Καταπέλτης η εισαγγελέας – Τι αναφέρει η εισαγγελική λειτουργός

Υπόθεση «ψευτογιατρού»: Καταπέλτης η εισαγγελέας – Τι αναφέρει η εισαγγελική λειτουργός

Πρότεινε σε ασθενή θεραπεία από έλαια και βότανα του Αγίου όρους

Σε σοκαριστικές αναφορές για τον τρόπο δράσης του αποκαλούμενου «ψευτογιατρού» προχωρά στην πρόταση της η αρμόδια εισαγγελέας η οποία ζητεί την παραπομπή του σε δίκη για 12 περιπτώσεις θανάτων καρκινοπαθών και οι 14 απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Η εισαγγελέας Αγγ.Κουρινιώτη στις 300 σελίδες της πρότασης της περιγράφει με λεπτομέρειες τις περιπτώσεις των ανθρώπων που , σύμφωνα με την κατηγορία, έπεσαν θύματα του «Dr Kontos».

Ο 47χρονος κατηγορούμενος φέρεται να συστηνόταν ανάλογα με την περίσταση ως διακεκριμένος γιατρός ογκολόγος, ομοιοπαθητικός, στέλεχος της NΑSA, αλλά και βοτανολόγος. Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό πρότεινε «σκευάσματα χωρίς καμιά ιατρική αναγνώριση και παντελώς ακατάλληλα προς ίαση και η διατροφή που υποδείκνυε αποδυνάμωνε τον οργανισμό και τις φυσικές άμυνες του». Μάλιστα, σε έναν ασθενή πρότεινε θεραπεία αποτελούμενη από έλαια και βότανα του Αγίου όρους, τα οποία ο ίδιος χορηγούσε.

Ανάμεσα στις περιπτώσεις ξεχωρίζει αυτή ενός παιδιού με καρκίνο με την εισαγγελέα να σημειώνει πως ο κατηγορούμενος εξαπάτησε τους γονείς του και τους πρότεινε «να διακόψουν για το ανήλικο τέκνο τους την ακολουθούμενη ως τότε θεραπεία και να ακολουθήσουν, ως αποτελεσματικότερη και καταλληλότερη τη θεραπεία που τους σύστησε, αποτελούμενη από δήθεν εξελιγμένα ειδικά φάρμακα, ενέσιμά και μη, τα οποία παρασκευάζονταν στην Ελβετία από σπάνιες και δυσεύρετες πρώτες ύλες, θεραπευτικά αποστάγματα, υγρά εμπεριέχοντα δραστικά συστατικά της κάνναβης και φαρμακευτικά βότανα». Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, ο κατηγορούμενος υπέβαλλε μια διατροφή στο παιδί η οποία το οδήγησε σε αποστέωση ενώ «απαξίωνε σκόπιμα τις γνωματεύσεις και ερμηνείες των άλλων γιατρών, καθώς και τα ευρήματα επί των μαγνητικών και η λοιπόν ιατρικών εξετάσεων». Επιπλέον, επισημαίνει πως οι γονείς του παιδιού «έδρασαν ελεύθερα ως πειθήνια «όργανα» του και ακολούθησαν υποταγμένα, καλόπιστα, πεπλανημένα και ανύποπτα, τις δικές του καταστροφικές μεθόδους «θεραπείας» (…) με αποτέλεσμα η κατάσταση της υγείας του ανήλικου ασθενούς να επιδεινωθεί ραγδαία και να αποβιώσει το 2017 σε ηλικία 16 ετών».

Η εισαγγελική λειτουργός ζητεί να δικαστεί ο αποκαλούμενος «ψευτογιατρός» για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συρροή και σε απόπειρα, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού, της διακίνησης ναρκωτικών διακεκριμένη και κατ’ επάγγελμα, της κακουργηματικής απάτης κατ’ εξακολούθηση και σε απόπειρα, της αντιποίησης ιατρικού λειτουργήματος, της πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση, της οπλοκατοχής και παράβασης του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Με την ίδια πρόταση εισηγείται στο αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο μαζί με τον 47χρονο να καθίσουν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ακόμη 16 πρόσωπα που εμφανίζονται ως συνεργοί του. Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι γιατροί, μέλη διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, ένας έμπορος βοτάνων αλλά και ένας πρώην υπουργός, γιατρός στο επάγγελμα για τον οποίο η εισαγγελέας ζητεί να δικαστεί για απάτη, απόπειρα απάτης κατ’ εξακολούθηση και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα οι συγκατηγορούμενοι του 47χρονου με την συμπεριφορά τους συνέδραμαν ουσιαστικά το «ιατρικό» του έργο και υποδήλωναν ότι «είναι πράγματι γιατρός και δη συνεργάτης κλινικής στον οποίο παραχωρούσαν για την διευκόλυνση του επιστημονικού έργου του ειδικό χώρο γραφείου για να δέχεται τους ασθενείς του και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, δημιουργώντας στα θύματά του την εσφαλμένη πεποίθησή περί της ιατρικής ιδιότητας του».

Ο 47χρονος όταν οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή είχε δηλώσει «εμπειρικός βοτανολόγος» παραδεχόμενος εν μέρει μόνο την κατηγορία της απάτης και επιχείρησε να βγάλει από το κάδρο της υπόθεσης τους συγκατηγορούμενους του.

Πάντως, τον τελευταίο λόγο για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων έχει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο θα εκδώσει βούλευμα το επόμενο διάστημα.