Πειραιάς: Στο επίκεντρο η διασύνδεση του λιμανιού με όλα τα μέσα μεταφοράς

Πειραιάς: Στο επίκεντρο η διασύνδεση του λιμανιού με όλα τα μέσα μεταφοράς

Συνάντηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών με τον υφυπουργό Ναυτιλίας

H σύνδεση του λιμανιού με το αεροδρόμιο, καθώς και η πορεία των μεγάλων έργων που αφορούν την πόλη του Πειραιά, συζητήθηκαν σε συνάντηση του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστα Κατσαφάδου, με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ, Νίκου Κουρέτα.

Αναφορικά με το Τραμ, το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι το φυσικό αντικείμενο του έργου έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο να το παραδώσει σε πιλοτική εμπορική λειτουργία, μόλις η Τροχαία Πειραιά επιτρέψει τη διέλευση στη δεξιά λωρίδα της οδού Ομηρίδου Σκυλίτση, στο διατηρητέο κτίριο που πρόσφατα ξαναπήρε φωτιά.

Αναφορικά με το Μετρό, ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε ότι οι εργασίες εξελίσσονται ομαλά, με γρήγορους ρυθμούς, παρά το ότι βρισκόμαστε για πολλούς μήνες μέσα σε μια πανδημία. Τα έργα συνεχίστηκαν κανονικά, και προγραμματίζεται η ολοκλήρωση του έργου και η λειτουργία του Μετρό το επόμενο καλοκαίρι του 2022.

Οι τρεις νέοι σταθμοί, «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο» θα αλλάξουν τον χαρακτήρα και την καθημερινότητα της πόλης. Ο κάθε σταθμός θα έχει το δικό του αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, με το «Δημοτικό Θέατρο» να αποτελεί έναν ιδιαίτερο σταθμό στο δίκτυο μετρό, λόγω του μουσειολογικού του χαρακτήρα, με την προβολή αρχαιοτήτων που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή του σταθμού.

Παράλληλα, ο Πειραιάς θα γίνει ένα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο για όλα τα μέσα μεταφοράς (πλοίο, μετρό, σύνδεση με αεροδρόμιο, τραμ, προαστιακός σιδηρόδρομος, λεωφορεία) και θα παρέχει πρόσθετες αναπτυξιακές δυνατότητες σε όλη την Αττική.

Τέλος, σημαντικό θα είναι και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νέων σταθμών: υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά περίπου 52 τόνους ημερησίως οι εκπομπές CO2, καθώς και θα μειωθούν τα οχήματα που κυκλοφορούν ημερήσια στην πόλη κατά 8.800.

Σε δήλωσή του ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι: «Ευχαρίστησα τους κ.κ. Καραμανλή και Κουρέτα για την ουσιαστική ενημέρωση που μου έκαναν. Χαίρομαι γιατί επιτέλους βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, ώστε να πάψουν πολίτες και επισκέπτες του Πειραιά να ταλαιπωρούνται. Επίσης, με την ολοκλήρωση των έργων θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά και τα καταστήματα της πόλης στα σημεία που γίνονται έργα. Είμαι αισιόδοξος, ότι ο Πειραιάς σύντομα θα γυρίσει σελίδα και θα πρωταγωνιστήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας».