Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca – Το Σάββατο η πλατφόρμα για τους 30-34 ετών

Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca – Το Σάββατο η πλατφόρμα για τους 30-34 ετών

Πέντε τα περιστατικά θρομβώσεων στην Ελλάδα - Ποια η αναλογία

Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί στη χώρα με το σκεύασμα της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (26/05) η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου, μετά τη σχετική απόφαση της επιτροπής.

Αναφορικά με τις γυναίκες κάτω των 50 ετών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος για θρομβώσεις είναι μεγαλύτερος, διευκρινίζοντας ότι τα εμβόλια mRNA είναι διαθέσιμα για όλα τα άτομα, όποτε και η συγκεκριμένη ομάδα μπορεί να τα επιλέξει.

Σημειώνεται πως τα εμβόλια mRNA είναι της Pfizer και της Moderna.

Σχετικά με τη δεύτερη δόση του εμβολίου, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε: «Συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».

Εμβόλιο AstraZeneca: 5 περιπτώσεις θρόμβωσης

Επίσης, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε ότι στην Ελλάδα μέχρι σήμερα «έχουν  καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της AstraZeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε».

«Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι πρώτον, το όφελος υπερτερεί του κινδύνου», είπε.

Αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ, η αναλογία επιβεβαιωμένων περιστατικών θρομβώσεων με τους εμβολιασμούς με AstraZeneca είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Εμβολιασμός 30-34 ετών: Ανοίγουν το Σάββατο 29 Μαΐου τα ραντεβού για όλα τα σκευάσματα

Όπως ανακοινώθηκε χθες, από το Σάββατο 29/05 οι πολίτες ηλικίας 30-34 ετών, μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).

Υπενθυμίζεται ότι από την Τετάρτη 26/05, μπορούν να κλείνουν ραντεβού με ελεύθερη επιλογή εμβολίου και τα άτομα ηλικίας 35-39 ετών, ενώ έως τις 7 Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών.