Πώς επαληθεύεται η συσχέτιση θρόμβωσης με το εμβόλιο της AstraZeneca

Πώς επαληθεύεται η συσχέτιση θρόμβωσης με το εμβόλιο της AstraZeneca

Στις 1.500 έχουν φτάσει οι κίτρινες κάρτες που αναφέρουν παρενέργειες στην Ελλάδα - Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου χρειάζεται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση

Η πλειοψηφία του κόσμου στην Ελλάδα έχει πειστεί ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού αποτελούν την καλύτερη λύση στην παρούσα φάση για να δοθεί τέλος στην πανδημία. Βεβαίως, υπάρχει και ανησυχία για τις επιπτώσεις τους και περισσότερο έχει ακουστεί για το σκεύασμα της AstraZeneca και το ενδεχόμενο για θρομβώσεις που προκαλεί σε νεότερες γυναίκες. Πως όμως γίνεται ο συσχετισμός του συγκεκριμένου εμβολίου με τις παρενέργειες είναι ασφαλώς επιστημονικό ζήτημα.

Περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες του ΕΟΦ για ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά από εμβολιασμό με κορονοϊό έχουν συμπληρωθεί στη χώρα μας, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Με αυτές τις κάρτες αναλύονται και εξακριβώνεται εάν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι αξιόπιστες και πρέπει να διευρυνθούν για συσχέτιση με το εμβόλιο, όπως τονίστηκε στον ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά τον τρόπο συσχέτισης των παρενεργειών με το εμβόλιο της AstraZeneca, εξήγησε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του ΕΜΑ, εάν ένα άτομο παρουσιάσει θρομβοπενία, συστήνεται να ελέγχεται εκτός από τη θρομβοπενία και για το ενδεχόμενο θρομβώσεων.

Εάν διαπιστωθεί συνύπαρξη θρομβοπενίας και θρομβώσεων, γίνονται και πιο ειδικές εξετάσεις αιματολογικές που πιστοποιούν τη συσχέτιση των συμπτωμάτων αυτών με τον εμβολιασμό.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος για θρομβώσεις μετά από εμβολιασμό είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες μικρότερες των 50 ετών και επεσήμανε ότι έχουν στη διάθεσή τους τα εμβόλια Mrna που δεν έχουν συσχετιστεί με θρομβώσεις. Στην ανάλυσή της, επίσης εξήγησε ότι δεν έχουν εντοπιστεί προδιαθεσικοί παράγοντες στην εκδήλωση θρομβώσεων, «ίσως μόνο αυτό το θέμα της ηλικίας».

Επανέλαβε ότι ο κίνδυνος για σοβαρές θρομβώσεις είναι πολλαπλάσιος εάν κάποιος νοσήσει με τον ιό Covid και με βάση αυτή τη λογική «θα έλεγε κανείς ότι ναι, τα άτομα αυτά που έκαναν με το εμβόλιο αυτή την αντίδραση, πιθανότατα να είχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν θρόμβωση λόγω της νόσου».

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, παρά την ανησυχία που υπάρχει. Άλλωστε, όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΦ, πέντε από τα περιστατικά θρομβώσεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα μετά την χορήγηση του σκευάσματος της AstraZeneca, σχετίζονται με το εμβόλιο, σύμφωνα με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ).