Μαυρίζει η ψυχή από το τοπίο στα Γεράνεια Όρη – Η μεγαλύτερη δασική καταστροφή της δεκαετίας

Μαυρίζει η ψυχή από το τοπίο στα Γεράνεια Όρη – Η μεγαλύτερη δασική καταστροφή της δεκαετίας

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες που πραγματοποιούν αυτοψία - Δείτε βίντεο-οδοιπορικό με τις πληγές της φύσης από τον Σχίνο έως το Αλεποχώρι

Περισσότερα από 70.000 στρέμματα δασικής έκτασης, αλλά και δεκάδες σπίτια κατέστρεψε η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας και εξαπλώθηκε κατά μήκος των Γερανείων Όρων φτάνοντας μέχρι και το Αλεποχώρι.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιστήμονες που πραγματοποίούν αυτοψία στην περιοχή. Με drone και θερμικές κάμερες τα μέλη του τμήματος Καταστροφών και Διαχείρισης Κρίσεων μετρούν τις πληγές της φύσης στην προσπάθεια να προλάβουν τα χειρότερα.

Το οδοιπορικό με την κάμερα του Mega μαυρίζει την ψυχή, όπως το χρώμα του καμμένου που άφησε πίσω η πύρινη λαίλαπα. Η φωτιά έφθασε μέχρι τη θάλασσα. Αντιπλημμυρικά έργα για να οχυρωθεί η περιοχή από το Σχίνο μέχρι το Αλεποχώρι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα για να αποφευχθεί μια νέα καταστροφή λένε οι επιστήμονες.

Πολλοί άνθρωποι λύγισαν βλέποντας να χάνονται οι περιουσίες τους σε ένα γύρισμα του ανέμου. Στιγμές καταστροφής που δεν πρέπει να ξαναρθούν τώρα μάλιστα που το δάσος έχει μείνει εντελώς απροστάτευτο. Ο χρόνος πιέζει, το δάσος πρέπει να οχυρωθεί μέχρι τις πρώτες βροχές του Σεπτεμβρίου.

Από το πρωί οι πυρόπληκτοι πηγαίνουν στο λιμανάκι του Αλεποχωρίου και δηλώνουν τις ζημιές και τις απώλειες με στόχο να λάβουν την οικονομική ενίσχυση για τις πρώτες ανάγκες και τις οικοσκευές τους.

Το άμεσο μέλλον δεν είναι καθόλου ευοίωνο και σε τέτοιες περιπτώσεις και η αποκατάσταση απαιτεί πολύ χρόνο. Μπορεί ακόμα να μην έχει τελειώσει η άνοιξη, ωστόσο όσοι σκέφτονται λίγο πιο μακριά και τις βροχές του φθινοπώρου ξέρουν ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ακόμα και για εκείνους που σώθηκαν τα δικά τους σπίτια.