Τα επόμενα βήματα για την άρση του lockdown – Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Τα επόμενα βήματα για την άρση του lockdown – Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Τι ανοίγει και πότε

Μερικά ακόμα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να γίνουν και αυτήν την εβδομάδα, την ώρα που οι εμβολιασμοί «τρέχουν» με ανεβασμένη ταχύτητα και η πανδημία στη χώρα εμφανίζει πορεία ύφεσης.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης και των επιστημόνων βρίσκονται όλα τα σενάρια για τα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, με δεδομένο ότι ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω από το 4%, ενώ οι μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα επιβεβαιώνουν την πορεία αποκλιμάκωσης που έχει πλέον ο κορονοϊός.

Έτσι, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως και η μουσική στα καταστήματα εστίασης, η οποία προς το παρόν απαγορεύεται. Παράλληλα, από σήμερα επεκτείνεται η χρήση των self test σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας με τη διάθεση δύο τεστ από τα φαρμακεία (ένα για την εβδομάδα από 24 Μαΐου, και ένα για την επόμενη, από 31 Μαΐου).

Τι ανοίγει και πότε

  • Δευτέρα 24 Μαΐου: Ανοίγουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ Play, με ωράριο λειτουργίας από τις 10:00 το πρωί έως τις 00:00 το βράδυ. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από όλο το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Παρασκευή 28 Μαΐου: Πρεμιέρα κάνουν οι ζωντανές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους, μόνο για καθήμενους, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και με συγκεκριμένη ταξιθεσία.
  • Δευτέρα 31 Μαΐου: Θα επαναλειτουργήσουν και τα γυμναστήρια, το πλαίσιο λειτουργίας των οποίων αναμένεται να καθοριστεί τις επόμενες ημέρες. Ανοίγουν οι υπηρεσίες ευεξίας, σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των Κέντρων Αισθητικής, αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως χώροι δεξιώσεων, σε εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τους κανόνες της εστίασης.
  • Δευτέρα 7 Ιουνίου: Ανοίγουν οι οίκοι Ανοχής με το υγειονομικό πρωτόκολλο του 2020.

Όταν εμβολιαστεί το 50% του ενηλίκου πληθυσμού:

Εστίαση: Λειτουργία σε εσωτερικούς χώρους με κάλυψη του 70% της δυναμικότητας

Λούνα παρκ- εμποροπανηγύρεις κλπ: Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο του υπαίθριου εμπορίου

Παιδότοποι: Λειτουργία με το υγειονομικό πρωτόκολλο