Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη με συνεχείς αναζωπυρώσεις – Φόβοι για τρίτη δύσκολη νύχτα

Φωτιά στην Κορινθία: Μάχη με συνεχείς αναζωπυρώσεις – Φόβοι για τρίτη δύσκολη νύχτα

Οι φλόγες ξεπήδησαν και πάλι απειλώντας εκ νέου τους οικισμούς Καλκάνι, Παπαγιαννέικα και Ζάχουλη

Νέες αναζωπυρώσεις της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο Σχίνο Κορινθίας σημειώθηκαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής σε δύσβατη περιοχή στα Γεράνεια όρη, σημαίνοντας συναγερμό για τους οικισμούς Καλκάνι, Παπαγιαννέικα και Ζάχουλη.

Η φωτιά φούντωσε και πάλι μέσα σε χαράδρα με τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής να δίνουν μάχη να περιορίσουν τις φλόγες, καθώς σε λίγο θα σκοτεινιάσει και θα αποσυρθούν, με απρόβλεπτες συνέπειες για το τι θα συμβεί το βράδυ. Τους φόβους για τρίτη νύχτα αγωνίας επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ο οποίος είπε ότι «αναμένουμε ότι και αύριο θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις της σε διάφορα σημεία της μεγάλης έκτασής της», συμπληρώνοντας ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή».

Στους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, οι κάτοικοι των οποίων απομακρύνθηκαν το μεσημέρι για καθαρά προληπτικούς λόγους, φάνηκε να ελέγχεται η πυρκαγιά, ωστόσο αργότερα το απόγευμα υπήρξε αναζωπύρωση.  Στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς στα Γεράνεια Ορη, επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν μέχρι να νυχτώσει 18 αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα, από τα οποία τα δύο κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής ως συντονιστικό. Μόλις νυχτώσει τα ενάερια μέσα θα αποσυρθούν και θα απογειωθούν πάλι με το πρώτο φως του Σαββάτου. Στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν συνεχώς εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Αυτοψία στο σημείο που μαίνεται η φωτιά, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε από το μεσημέρι στον οικισμό Παπαγιαννέικα, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τη δική τους μάχη. Όπως δήλωσε νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς υπάρχουν διάφορα μέτωπα, «τα οποία έχουν μαζέψει, ωστόσο το ανάγλυφο δεν βοηθάει».

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση αλλά δεν μπορούν να πουν ότι είναι οριοθετημένη αυτή τη στιγμή. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται σε αυτό εδώ το σημείο, νομίζω όμως ότι θα πάνε όλα καλά. Θα δουλέψουμε και το βράδυ», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση όλες οι επίγειες δυνάμεις με τη βοήθεια των εναέριων μέσων επιχειρούν στην περιοχή.