Λέκκας: Τεράστιες οι επιπτώσεις από τη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας – Ποια φαινόμενα θα αυξηθούν

Λέκκας: Τεράστιες οι επιπτώσεις από τη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας – Ποια φαινόμενα θα αυξηθούν

Η πρώτη αποτίμηση του καθηγητή Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών

Τεράστιες επιπτώσεις από τη φωτιά που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας προβλέπει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και διευθυντής Εργαστηρίου Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

«Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σχίνου, και επεκτάθηκε προς τις περιοχές Περαχώρας και Αλεποχωρίου αναμένεται να είναι πολλαπλές εξαιτίας του γεωτεκτονικού καθεστώτος της περιοχής», τονίζει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «η περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου χαρακτηρίζεται όχι μόνο από έντονη σεισμικότητα, αλλά και από ταχείες μεταβολές στο χερσαίο ανάγλυφο που επηρεάζουν και το θαλάσσιο χώρο».

«Ενδεικτικά αναμένονται αύξηση του κινδύνου σε πλημμυρικά φαινόμενα, έντονες διαβρώσεις, ροές κορημάτων και κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία θα τροφοδοτήσουν και το θαλάσσιο χώρο με τα κατάλοιπα της καύσιμης ύλης», υπογράμμισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα αποτιμηθούν σε συν-καταστροφικό στάδιο από ομάδα ερευνητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.