Παυλάκης: Δυστυχώς θα υπάρξει τέταρτο κύμα κορονοϊού – Ανοσία της αγέλης ούτε τον χειμώνα

Παυλάκης: Δυστυχώς θα υπάρξει τέταρτο κύμα κορονοϊού – Ανοσία της αγέλης ούτε τον χειμώνα

«Εάν η Ελλάδα αποκοιμηθεί, θα έχει μεγάλο πρόβλημα»

«Μαύρες» προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα έκανε ο καθηγητής Ιατρικής, Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας ότι με τον κορονοϊό δεν έχουμε τελειώσει και εκτιμώντας ότι θα ζήσουμε και τέταρτο κύμα.

«Δυστυχώς θα υπάρξει τέταρτο κύμα. Κανείς δεν είναι ασφαλής, σε κανένα μέρος του κόσμου. Εάν η Ελλάδα αποκοιμηθεί, θα έχει μεγάλο πρόβλημα, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής (21/05) στον ΑΝΤ1. Σημείωσε πάντως ότι με κοινωνική ευθύνη όλων μπορεί να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα κορονοϊού.

Παράλληλα, ο κ. Παυλάκης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ανοσία αγέλης αυτό το καλοκαίρι με τα εμβόλια που υπάρχουν. «Κατά τη γνώμη μου δεν θα υπάρξει ούτε τον χειμώνα» είπε και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια είναι θαυμαστά, αλλά δεν είναι θαυματουργά.

Όσον αφορά στις μεταλλάξεις, τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος τα νέα στελέχη του ιού να είναι πιο ισχυρά. «Σε αυτήν την περίπτωση ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου» είπε. Επέμεινε στο ότι χωρίς μέτρα όλα γίνονται δυσκολότερα, ενώ δήλωσε ότι μπορεί να πληρώσουμε τη χαλάρωση των μέτρων.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τα αντισώματα, τόνισε ότι όσοι νόσησαν τα διατηρούν και μετά από 8 με 10 μήνες, ενώ αυτοί που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να μην αναπτύξουν καλή ανοσία.