Τζανάκης: Όλοι οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στην Κρήτη είναι ανεμβολίαστοι

Τζανάκης: Όλοι οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στην Κρήτη είναι ανεμβολίαστοι

«Πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλούν τα επιδημιολογικά στοιχεία που προέκυψαν από το Πάσχα και τα αποτελέσματα είναι ορατά τώρα.

«Μικρό σοκ» στις μετρήσεις των κρουσμάτων χαρακτήρισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης τα ευρήματα του μοντέλου που τρέχει για τον κορονοϊό μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι». Ωστόσο, επισήμανε ότι ήταν η πρώτη Τρίτη μετά από πάρα πολύ καιρό που τα κρούσματα έπεσαν κάτω από τα 3.000.

«Το μοντέλο μας, το οποίο τρέξαμε χθες το βράδυ, δείχνει ότι έχει σχεδόν προσροφήσει τον κραδασμό της κινητικότητας, τουλάχιστον του Πάσχα, σχεδόν στο 100% και κατά 50%-60% τους κραδασμούς από το άνοιγμα της εστίασης. Υπάρχει ένα μικρό σοκ στις μετρήσεις των κρουσμάτων, καθώς καταγράφηκε ένα μικρό πισωγύρισμα, αλλά εξελίσσεται ομαλά. Φαίνεται να προσροφάται και να εξουδετερώνεται από τους υπόλοιπους παράγοντες, όπως είναι η συνέχιση των εμβολιασμών και η καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε ότι τα 2.812 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες στη χώρα δεν είναι λίγα, αλλά προς το παρόν δεν επιδρούν στους σκληρούς πανδημικούς δείκτες που δίνουν την αιτία να πάρουμε μέτρα απομόνωσης, όπως οι νοσηλευόμενοι, οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι.

Σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό της χώρας σε «πράσινη», ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι θα καθυστερήσει, καθώς το μαγικό νούμερο για να συμβεί αυτό είναι τα 1.140 κρούσματα ανά ημέρα. «Αν και αρχικά το υπολογίζαμε για 10 Ιουνίου, τώρα έχει μετατεθεί μετά τις 15-16 Ιουνίου λόγω της επίδρασης της κινητικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πότε θα πετάξουμε τις μάσκες, είπε ότι θα γίνει όταν οι πολίτες εμβολιαστούν σε ένα ποσοστό 70%.

Τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, ανέφερε ότι στην πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου της Κρήτης, όλοι οι νοσηλευόμενοι με Covid, είναι ανεμβολίαστοι, με εξαίρεση μια ηλικιωμένη γυναίκα άνω των 80 ετών που είχε λάβει την πρώτη δόση και ανάρρωσε σχετικά εύκολα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Τζανάκη κινήθηκαν και οι δηλώσεις της καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρας Ψαλτοπούλου.

«Το ιικό φορτίο στα λύματα στην Κρήτη ήταν αρκετά αυξημένο, στην Αθήνα έμεινε σταθεροποιημένο και στη Θεσσαλονίκη ήταν ελαφρώς αυξημένα. Έχουμε αρκετό χρόνο να διανύσουμε ακόμα. Το να γίνει η Ελλάδα «πράσινη» είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί ο τουρισμός είναι βαριά βιομηχανία της χώρας και οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στη χώρα μας χωρίς να πρέπει μετά να μείνουν σε καραντίνα. Το άνοιγμα δημιουργεί μια κινητικότητα και γι’ αυτό αρχίζουμε να φτάσουμε στη μεγάλη μείωση που θέλουμε», σημείωσε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις μεταλλάξεις, ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να παρακολουθούμε, ωστόσο προς τον παρόν οι υπάρχουσες δείχνουν να μην εμφανίζουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή να οδηγούν σε αυξημένη νοσηρότητα.