Τα επόμενα βήματα της άρσης του lockdown μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς περιορισμούς

Τα επόμενα βήματα της άρσης του lockdown μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο χωρίς περιορισμούς

Τα σημεία «κλειδιά» για τον τουρισμό

Πρώτο Σαββατοκύριακο… ελευθερίας και ήδη οι πολίτες αισθάνονται πλέον πως σιγά σιγά κερδίζουν πίσω τη ζωή τους. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζουν τόσο η μετακίνηση από νομό σε νομό αλλά και η κατάργηση των sms.

Με δεδομένο πως πλέον λιανεμπόριο και σε μεγάλο βαθμό και η εστίαση λειτουργούν σχεδόν φυσιολογικά το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι  ο τουρισμός ο οποίος με δειλά βήματα έκανε μια πρώτη επανεκκίνηση.

Για τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς ο Μάιος θεωρείται μήνας – «προθέρμανσης», ενώ από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής εκτιμάται ότι θα κριθεί ο Ιούνιος, μήνας κατά τον οποίο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν τα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρας, καθώς μέχρι στιγμής έχει ανοίξει μόνο το 15% περίπου των ξενοδοχειακών μονάδων.

Κυβέρνηση και εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου ξορκίζουν το σενάριο της επιδείνωσης και απότομης έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού και για το λόγο αυτό κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους, ότι πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα τόσο από τους επαγγελματίες όσο και από τους πολίτες – τουρίστες.

Παράλληλα, για να μειωθεί το κόστος των τεστ που βαραίνει τους τουρίστες για να έρθουν στη χώρα μας, η κυβέρνηση επεξεργάζεται την εξομοίωση των rapid test με τον μοριακό έλεγχο. Η συγκεκριμένη κίνηση εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ώθηση την τουριστική ζήτηση, δεδομένου του υψηλού κόστους των PCR test, τα οποία προτιμώνται από τις κυβερνήσεις ως τρόπος ελέγχου της νόσου COVID-19.

Πώς πραγματοποιούνται τα ταξίδια στα νησιά

Με κανόνες γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους. Συγκεκριμένα, όσοι μεταβαίνουν στα νησιά πρέπει να διαθέτουν:

  • είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
  • είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών
  • είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Ο έλεγχος των παραπάνω πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, και υπόχρεοι είναι όλοι οι ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...