Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών με πλούσια δράση στην Αττική

Εξαρθρώθηκε σπείρα διαρρηκτών με πλούσια δράση στην Αττική

Εξιχνιάστηκαν 18 περιπτώσεις κλοπών με το συνολικό ύψος της λείας τους να ξεπερνά τις 190.000 ευρώ

Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις σε οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας έξι αλλοδαποί (τέσσερις άνδρες ηλικίας 38, 31,36 και 41 ετών και δύο γυναίκες ηλικίας 40 και 34 ετών) ως μέλη της οργάνωσης. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, καθώς και για παράβαση της Νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση είχε συμπαγή δομή και κάθε μέλος διακριτό ρόλο. Ο πυρήνας της ήταν αμετάβλητος, ενώ ο ευρύτερος εγκληματικός κύκλος των ατόμων που χρησιμοποιούσε η οργάνωση σε περιφερειακούς ρόλους, άλλαζε ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Ως προς τους ρόλους, ο 38χρονος ήταν ο αρχηγός της οργάνωσης. Συμμετείχε στο σύνολο των διαρρήξεων και κλοπών ως φυσικός αυτουργός, ενώ ήταν αυτός που επέλεγε τον τελικό στόχο, ειδοποιώντας και συντονίζοντας τις ενέργειες των λοιπών μελών της οργάνωσης. Ο 31χρονος είχε τις περισσότερες φορές το ρόλο του φυσικού αυτουργού της κλοπής, ενώ οι γυναίκες και ο 36χρονος είχαν αναλάβει το ρόλο του τσιλιαδόρου.

Τέλος, ο 41χρονος είχε τον ρόλο του κλεπταποδόχου ηλεκτρονικών συσκευών και του "εκτιμητή". Συγκεκριμένα, εκτιμούσε την αξία των αφαιρεθέντων ηλεκτρονικών συσκευών, τις "καθάριζε" από τα δεδομένα που αυτές περιείχαν και τις μεταπωλούσε.

Τα μέλη της προτιμούσαν κυρίως τις περιοχές του Παγκρατίου, της Καισαριανής και του Ζωγράφου, στις οποίες μετέβαιναν είτε πεζή είτε χρησιμοποιώντας "επιχειρησιακά" αυτοκίνητα, κατοπτεύοντας τις υποψήφιες οικίες και τις κινήσεις των ενοίκων και των περίοικων.

Σε κάθε διάρρηξη-κλοπή συμμετείχαν τρία μέλη (δύο φυσικοί αυτουργοί και τσιλιαδόρος), πάντοτε όμως με την αυτοπρόσωπη παρουσία του αρχηγού. Κατά τη διάπραξη της κλοπής, οι διαρρήκτες και οι τσιλιαδόροι βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένες φράσεις και τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών. Επίσης, κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τους διάφορους τύπους κλειδαριών που κυκλοφορούσαν στην αγορά.

Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα τα πωλούσαν αμέσως σε διάφορους κλεπταποδόχους-ενεχυροδανειστές στο κέντρο της Αθήνας. Τις ηλεκτρονικές συσκευές τις διοχέτευαν στο 41χρονο εκτιμητή- χάκερ, ο οποίος με τη σειρά του εκτιμούσε τη μεταπωλητική τους αξία και αφού τις "καθάριζε", τις πωλούσε σε έτερα άτομα αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη για την οργάνωση.

Από τις έρευνες βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος από κοσμήματα, ασημικά, ρολόγια, επώνυμα δερμάτινα είδη, ηλεκτρονικές συσκευές, φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μουσικά όργανα, αλκοολούχα ποτά, κινητά τηλέφωνα, αποδείξεις και κάρτες μεταφοράς χρημάτων, συναλλαγές με ενεχυροδανειστήρια, διαρρηκτικά εργαλεία, κλειδαριές, -2- "επιχειρησιακά" αυτοκίνητα και το χρηματικό ποσό των -6.220- ευρώ.

Από τη μέχρι στιγμής προανακριτική έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί -18- περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών, με το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση να ξεπερνά τις 190.000 ευρώ. Η πλειοψηφία των μελών έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Η έρευνα για την πλήρη εξακρίβωση του εύρους της εγκληματικής δραστηριότητας τους συνεχίζεται, ενώ εξετάζεται περαιτέρω η διεθνής δράση της οργάνωσης και οι δεσμοί των μελών της με άλλες εγκληματικές οργανώσεις στο εξωτερικό.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.