Παπαευαγγέλου: Ανησυχητικές επιδημιολογικές εξάρσεις σε Δυτική Ελλάδα και νησιά

Παπαευαγγέλου: Ανησυχητικές επιδημιολογικές εξάρσεις σε Δυτική Ελλάδα και νησιά

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για Ικαρία, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Σκιάθο και Νάξο

Τον κώδωνα του κινδύνου για τους κατοίκους πέντε νησιών και συγκεκριμένα της Ικαρίας, της Καρπάθου, της Κέρκυρας, της Σκιάθου και της Νάξου, έκρουσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως είπε, στα νησιά αυτά παρατηρούνται επιδημιολογικές εξάρσεις, που αποδίδονται τις ημέρες του εορτασμού του Πάσχα. Όπως είπε, από την ιχνηλάτηση προκύπτει, ότι αυτές οι εξάρσεις οφείλονται σε νεαρά άτομα, που επισκέφθηκαν τους τόπους καταγωγής τους και διέσπειραν τον ιό ενδοοικογενειακά ή σε συνάξεις. Το ευχάριστο προς το παρόν, είναι ότι η μετάδοση αφορά κυρίως μεταξύ νέων σε ηλικία ανθρώπων, οι οποίοι δεν χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Ωστόσο, τόνισε, ότι όσο ο ιός κυκλοφορεί σε αυτά τα νησιά, όπου ο εμβολιασμός έχει φθάσει κατά μέσο όρο στο 40% του πληθυσμού, οι κάτοικοι οφείλουν να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα.

Επίσης, αναφέρθηκε στην Αιτωλοακαρνανία, όπου όπως είπε η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. Κατά τ' άλλα η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε, ότι από τα στοιχεία καταγράφεται μια σταθερά πτωτική πορεία της πανδημίας. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι καταγράφεται μείωση της θετικότητας και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και μείωση των θανάτων. Επίσης, ο δείκτης Rt έχει υποχωρήσει στο 0,83.