ΣτΕ: Δεν έχει δασικό χαρακτήρα το Μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού

ΣτΕ: Δεν έχει δασικό χαρακτήρα το Μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού

«Κόκκινο» στις προσφυγές κατοίκων της ευρύτερης περιοχής

Μια ακόμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται να δώσει ώθηση στα έργα στην περιοχή του Μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με δύο νέες αποφάσεις της (666-667/2021), κατά πλειοψηφία, έκρινε ότι εκτάσεις που αποτελούν τμήματα του Μητροπολιτικού Πάρκου δεν είναι δασικές και άρα δεν μπορούν να υπαχθούν στο προστατευτικό καθεστώς της δασικής νομοθεσίας.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, απέρριψαν τις προσφυγές κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού οι οποίοι υποστήριζαν ότι τμήματα του Μητροπολιτικού Πόλου είχαν δασικό χαρακτήρα.

Στο σκεπτικό των αποφάσεων της η Ολομέλεια επισημαίνει ότι όταν μια περιοχή, έστω δασικού χαρακτήρα, είχε αλλάξει προορισμό πριν από την ισχύ του Συντάγματος του 1975 και αυτό δεν είχε γίνει αυθαίρετα, αλλά βάσει διοικητικής πράξης εξοπλισμένης με το τεκμήριο νομιμότητας, η περιοχή αυτή δεν διέπεται, πλέον, από τη δασική νομοθεσία.

Στην επίμαχη περίπτωση, σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, το μεγαλύτερο μέρος του Μητροπολιτικού Πόλου του Ελληνικού ακόμη και αν είχε δασικό χαρακτήρα κατά το παρελθόν, αυτό άλλαξε πριν το 1975 λόγω της απαλλοτρίωσης για την λειτουργία του αεροδρομίου. Επιπλέον, αναφερόμενοι στα τμήματα που διατηρούσαν τη βλάστηση τους τονίζουν ότι θα είχαν αποχαρακτηριστεί στην περίπτωση που το επέβαλαν οι ανάγκες λειτουργίας του αεροδρομίου.

Οι έξι δικαστές που μειοψήφησαν, μεταξύ άλλων, διατύπωσαν τη θέση ότι ήταν αναγκαία η πράξη των δασικών οργάνων για τον χαρακτηρισμό ως δασικών ή όχι των τμημάτων με βλάστηση.