Βατόπουλος: Πότε πετάμε τις μάσκες – Δεν ξέρουμε την πραγματική χρησιμότητα των self test

Βατόπουλος: Πότε πετάμε τις μάσκες – Δεν ξέρουμε την πραγματική χρησιμότητα των self test

«Υπάρχει φόβος για τέταρτο κύμα»

Μήνυμα κατά της χαλάρωσης παρά την άρση του lockdown εξέπεμψε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο το οριζόντιο κλείσιμο γι’ αυτό πλέον ακολουθούμε τον καθολικό έλεγχο του πληθυσμού με τεστ. Δεν ανοίγουμε γιατί η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά γιατί ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του».

Αναφορικά με το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες, ο καθηγητής τόνισε ότι «πρέπει να ανέβει το επίπεδο εμβολιασμού και να πέσει η συχνότητα των κρουσμάτων για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη μάσκα. Η μόνη διάκριση που μπορεί να γίνει, μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων, είναι οι πρώτοι να μην κάνουν τεστ» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο «o ιός είναι εδώ» και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς, όπως είπε, ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα μπορεί να συμβεί, γι’ αυτό και όλοι πρέπει να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα.

«Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και υπάρχει φόβος για τέταρτο κύμα», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος. Σχετικά με τα self test είπε ότι «η επιτροπή συζητά για τουλάχιστον ένα τεστ την εβδομάδα, ωστόσο υπάρχουν διάφορα τεχνικά θέματα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν ξέρουμε την πραγματική χρησιμότητα των self test, ωστόσο πάει καλά».

Σημείωσε ακόμα ότι «η επιτροπή θέλει να γίνονται τα πράγματα σιγά σιγά για να μπορεί να υπάρχει μια αξιολόγηση» και παραδέχτηκε ότι «η άρση των μέτρων είναι ένα ρίσκο». Τέλος για όσους έχουν κάνει τη μία δόση του εμβολίου συμβουλεύει ότι θα πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν κάνει το εμβόλιο.