Τέλος στα SMS – Κυκλοφορία μέχρι τις 00:30 – Με τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού στα νησιά

Τέλος στα SMS – Κυκλοφορία μέχρι τις 00:30 – Με τεστ ή πιστοποιητικό εμβολιασμού στα νησιά

Με σύσταση για τεστ ή βεβαίωση εμβολιασμού οι υπερτοπικές μετακινήσεις - Με περιορισμό πελατών ανά τ.μ. στα καταστήματα

Το πολυαναμενόμενο άνοιγμα του τουρισμού επέφερε την άρση μιας σειράς περιοριστικών μέτρων, όπως την κατάργηση των μετακινήσεων με SMS και την λειτουργία των καταστημάτων με click inside και click away, αλλά και την απελευθέρωση των μετακινήσεων στην ηπειρωτική και την νησιωτική Ελλάδα από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου 15 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, καταργείται η υποχρεωτική αποστολή SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις των πολιτών και στο 13032 για τα ψώνια από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, τα οποία πλέον θα λειτουργούν χωρίς click inside και click away, αλλά με περιορισμό στον αριθμό πελατών ανάλογα με την επιφάνεια του καταστήματος.

Παράλληλα, παρατείνεται το ωράριο της κυκλοφορίας έως τις 00:30 από τις 23:00 που ισχύει μέχρι την Παρασκευή 14 Μαΐου, με αντίστοιχη επιμήκυνση του ωραρίου των καταστημάτων εστίασης.

Οι μετακινήσεις προς τα νησιά θα επιτρέπονται με την επίδειξη τεστ (μοριακό 72 ωρών, rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών) ή πιστοποιητικού εμβολιασμού με την 2η δόση να έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 14 ημέρες πριν ή βεβαίωσης ότι έχουν νοσήσει και αναρρώσει τουλάχιστον 2 μήνες και έως 9 μήνες πριν. Για τις μετακινήσεις εντός της ηπειρωτικής Ελλάδας υπάρχει σύσταση, αλλά όχι υποχρέωση, για την ύπαρξη τεστ ή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης ότι έχουν νοσήσει.

Ο Άκης Σκέρτσος υπενθύμισε, ότι στις 14 Μαΐου επαναλειτουργούν τα Μουσεία, στις 17 Μαΐου οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.

Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους, με πληρότητα 75%. Στις 28 Μαΐου επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.

Απαντώντας στο ερώτημα, γιατί αίρονται τα περιοριστικά μέτρα με τόσο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ενώ πέρσι η άρση έγινε με ελάχιστα ημερήσια κρούσματα, ο κ. Σκέρτσος τόνισε, ότι το 2021 δεν είναι 2020, ότι σήμερα γνωρίζουμε πλέον πώς να διαχειριστούμε τους κινδύνους, χωρίς τη λήψη υπέρμετρων περιοριστικών μέτρων. Υπογράμμισε ακόμα, ότι τώρα έχουμε τα "όπλα" των εμβολίων και των διαγνωστικών τεστ, ώστε να προλαμβάνεται η επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Σκέρτσος είπε, ότι εφόσον πάνε όλα σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί το 70% με 75% των ενηλίκων άνω των 60 ετών και έως το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...