Στο μικροσκόπιο σχέδιο για «μπόνους» σε εμβολιασμένους – Οι ελευθερίες που θα έχουν

Στο μικροσκόπιο σχέδιο για «μπόνους» σε εμβολιασμένους – Οι ελευθερίες που θα έχουν

Ποια σενάριο βρίσκεται στο τραπέζι

Ειδικά προνόμια και περισσότερες ελευθερίες για όσους και όσες έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού φαίνεται πως βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, κάτι που θα λειτουργήσει και ως εργαλείο άσκησης έμμεσης πίεσης για τους πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι κατ΄επιλογή.

Την ώρα, λοιπόν, που οι εμβολιασμοί έχουν ανεβάσει ταχύτητα τις τελευταίες ημέρες, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να επισημαίνει ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατ. εμβολιασμοί και 1,94 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως, υπάρχουν ακόμα πολίτες που κάνουν δεύτερες σκέψεις σχετικά με τον εμβολιασμό τους.

Ποιες δραστηριότητες θα αφορά

Αυτό το γεγονός απασχολεί αρκετά το τελευταίο διάστημα το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν εξτρά προνόμια και ελευθερίες ως κίνητρα για εμβολιασμό όσων δεν έχουν κλείσει ακόμα το ραντεβού τους.

Οι ειδικοί προσανατολίζονται σε δραστηριότητες μεγαλύτερου κινδύνου, οι οποίες για αυτόν τον λόγο έχουν καθυστερήσει να επανεκκινήσουν, όπως για παράδειγμα τα γυμναστήρια, οι συναυλίες, τα ταξίδια, οι κοινωνικές εκδηλώσεις κλπ.

Ήδη, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι τα γυμναστήρια αναμένεται να ανοίξουν στις 17 Μαΐου, πρώτα για τους εμβολιασθέντες και αργότερα, στις αρχές Ιουνίου, και για τους υπόλοιπους πολίτες.

Στο μικροσκόπιο οι προϋποθέσεις

Παράλληλα, υπό συζήτηση βρίσκονται και οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Εάν δηλαδή τα οφέλη θα αφορούν σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες (και με τις δύο δόσεις) ή και σε πολίτες που έχουν ολοκληρώσει την πρώτη δόση και έχει παρέλθει ένα ικανό διάστημα για το «χτίσιμο» ανοσίας, δηλαδή τριών εβδομάδων.

Το παράδειγμα της Κύπρου

Αξίζει να αναφερθεί ότι ήδη στην Κύπρο τα τελευταία 24ωρα ανακοινώθηκαν οφέλη για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η ελεύθερη πρόσβαση σε συναθροίσεις και εκδηλώσεις σε εμβολιασθέντες τουλάχιστον με την πρώτη δόση και τρεις εβδομάδες από την χορήγησή της.