Κεραμέως: Self test και στα νηπιαγωγεία – Πότε ξεκινά η νέα σχολική χρονιά

Κεραμέως: Self test και στα νηπιαγωγεία – Πότε ξεκινά η νέα σχολική χρονιά

«Το self test θα γίνεται και στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς»

«Αύριο είναι το επόμενο βήμα για την επαναφορά στην πραγματικότητα. Αύριο ξεκινάμε εκ νέου με δύο πρόσθετα “εργαλεία”: το κομμάτι των εμβολιασμών και τα self test, που από αύριο το πρωί αξιοποιείται και σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια», δήλωσε το πρωί της Κυριακής στον ΑΝΤ1 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στην αυριανή «πρεμιέρα» της διά ζώσης λειτουργίας νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων.

Αναφορικά με τη λήξη του σχολικού έτους, η κ. Κεραμέως είπε πως τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα κλείσουν στις 11 Ιουνίου, ενώ νηπιαγωγεία και δημοτικά στις 25 Ιουνίου. Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Κεραμέως είπε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσει λίγο πιο νωρίς η σχολική χρονιά 2021-2022.

«Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να ξεκινήσουμε λίγο πιο νωρίς από ότι συνήθως, που είναι γύρω στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά μιλάμε για Σεπτέμβριο και σε καμία περίπτωση για τον Αύγουστο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε η κ. Κεραμέως, «ο σχεδιασμός για τον Σεπτέμβριο είναι τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν κανονικά, με δια ζώσης εκπαίδευση. Ετοιμάζεται οδικός χάρτης συνολικά για το πλαίσιο των μαθημάτων και των επαναλήψεων που πρέπει να γίνουν, ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση από την μία τάξη στην άλλη».

Για τα self test

Απαντώντας σε ερώτημα για μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που αρνούνται να κάνουν το τεστ, η κ. Κεραμέως έκανε λόγο για «τελείως μεμονωμένες περιπτώσεις».

«Όπως συνέβη στην αρχή και με τις μάσκες, που όμως πλέον όλοι δέχονται ότι αποτελούν βασικό όπλο για τη μη διασπορά του κορονοϊού. Τα self test είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, καθώς στα Λύκεια βρέθηκαν τις πρώτες ημέρες 600 φορείς του ιού που ήταν κυρίως ασυμπτωματικοί και θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον κορονοϊό», ανέφερε.

Για τα Λύκεια στα οποία ελήφθησαν μέτρα λόγω κρουσμάτων, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι:

«Όταν λειτούργησαν τα Λύκεια, ήταν περίπου 1% των τμημάτων που λειτουργούσαν, εκείνα στα οποία χρειάστηκε να ληφθούν μέτρα, λόγω της ύπαρξης κρούσματος».

Ανέφερε, επίσης, πως δεν υπήρξε σημαντική συμβολή από το άνοιγμα των λυκείων στη διασπορά του κορονοϊού.

«Το self test θα γίνεται και στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, καθώς το δείγμα παίρνεται από την μύτη και επομένως με την βοήθεια του γονέα είναι εύκολο να γίνει σε όλα τα παιδιά», διευκρίνισε.

Τι είπε για τις πρακτικές

«Θα ξεκινήσουν από αύριο και οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών που είναι στο τελευταίο έτος ή επί πτυχίω. Το επόμενο βήμα είναι στις 15 Μαΐου και επομένως είμαστε σε μια φάση επαναφοράς στην πραγματικότητα και σιγά-σιγά μπαίνουμε και στα δημόσια ΙΕΚ για τις πρακτικές», είπε η κ. Κεραμέως.