Γηροκομείο Χανιά: Αναφορά κατά της Περιφέρειας από τις οικογένειες που έκαναν τις σοκαριστικές καταγγελίες 

Γηροκομείο Χανιά: Αναφορά κατά της Περιφέρειας από τις οικογένειες που έκαναν τις σοκαριστικές καταγγελίες 

«Πολλοί από τους γέροντες βρέθηκαν κλειδωμένοι στο υπόγειο»

Με αναφορά στον Άρειο Πάγο απάντησαν οι οικογένειες που έκαναν τις σοκαριστικές καταγγελίες για το Γηροκομείο των Χανίων το οποίο ερευνάται για τις συνθήκες θανάτου 68 φιλοξενούμενων.

Η αναφορά στρέφεται κατά της Περιφέρειας Κρήτης και Αντιπεριφέρειας Χανίων, που είναι οι εποπτεύουσες αρχές, για τη λειτουργία της δομής καθώς καταγγέλλονται  για «προφανείς παραβάσεις που δεν μπορεί να διαφεύγουν του ελέγχου της περιφέρειας».

Η δικηγόρος των οικογενειών, Μαρία Παπαδάκη, ο πατέρας της οποίας ήταν επίσης φιλοξενούμενος στο Γηροκομείο, σημείωσε σε δηλώσεις της ότι «όταν έγινε ο έλεγχος πριν λίγες εβδομάδες, βρέθηκαν 55 άτομα υπό την εποπτεία μιας και μόνο υπαλλήλου, κάτι που παραβιάζει σαφώς το νόμο. Πολλοί από τους γέροντες βρέθηκαν κλειδωμένοι στο υπόγειο. Πρόκειται για προφανείς παραβάσεις που δεν μπορεί να διαφεύγουν του ελέγχου της περιφέρειας».

Μάλιστα, υπογράμμισε με νόημα ότι η πλευρά του Γηροκομείου καλεί ως μάρτυρες της και στελέχη της περιφέρειας και της εποπτεύουσας αρχής.

Επιπλέον, η κ. Παπαδάκη ανέφερε πως προκάλεσαν εντύπωση οι δηλώσεις της πλευράς των δικηγόρων του Γηροκομείου.

«Οι ύποπτοι αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αναφορές στις αρχές, ενώ υπάρχουν μηνύσεις, καταγγελίες κλπ ήδη από το 2009 και δεν μπορούν να παραβλεφθούν από την εποπτεύουσα αρχή.

Οι δικηγόροι των υπόπτων αναφέρονται και στο θέμα της πυρασφάλειας, ότι οι μέχρι τώρα έλεγχοι δεν ανέδειξαν πρόβλημα. Πως γίνεται αυτό; Η μονάδα από το 2009 έως το 2019 λειτουργούσε χωρίς άδεια», τόνισε παραπέμποντας στις δηλώσεις των συνηγόρων της πλευράς της διοίκησης.

«Αυτές οι δηλώσεις εύλογα μας θορύβησαν. Επίσης όταν οι συνήγοροι των υπόπτων κάλεσαν μάρτυρες, μεταξύ αυτών περιλαμβάνουν στελέχη της περιφέρειας και της εποπτεύουσας αρχής. Μου φαίνεται εξαιρετικά παράδοξο να γίνονται δημόσιες δηλώσεις που διαψεύδονται παραχρήμα από έγγραφα, σε μια τέτοια υπόθεση δημοσίου ενδιαφέροντος», τόνισε η δικηγόρος χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Το στάδιο αυτό δεν είναι το στάδιο που λαμβάνονται καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης και το αίτημα υποβάλλεται χάριν εντυπωσιασμού. Οι ύποπτοι έχουν καταρτίσει κατάλογο με 148 μάρτυρες υπεράσπισης και ακόμα αδυνατούν να μας πουν τον αριθμό των νεκρών στο γηροκομείο».

Παρακαλούμε περιμένετε ...