Γιαμαρέλλου: Μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία αγέλης δεν μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα

Γιαμαρέλλου: Μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία αγέλης δεν μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα

«Στο ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους, οι τέσσερις παθαίνουν θρομβώσεις»

Να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης επισήμανε η καθηγήτρια παθολογίας – λοιμωξιολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου, μιλώντας στο MEGA.

Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε ότι η μάσκα ακόμα δεν θα βγει. «Σημαντικό το θέμα της μάσκας. Μέχρι να αποκτήσουμε ανοσία αγέλης, δηλαδή 80-85% εμβολιασμένων, δεν μπορούμε να βγάλουμε τη μάσκα. Κυκλοφορούν μεταλλάξεις και δεν είμαστε σίγουροι ότι το εμβόλιό μας μάς προστατεύει. Ο εμβολιασμένος προστατεύεται. Όμως μπορεί να γίνει φορέας και να μεταδώσει τον ιό σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι».

Παράλληλα, έκανε έκκληση να εμβολιαστούν όσοι υγειονομικοί ξέχασαν να εμβολιαστούν. «Πλέον είναι θέμα κοινωνικής ευθύνης, όχι ατομικής» είπε.

«Όλοι, φοβούνται το σύνδρομο με τις θρομβώσεις, το οποίο είναι σπάνιο. Στο ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους, οι τέσσερις παθαίνουν θρομβώσεις. Τα κορίτσια που παίρνουν αντισυλληπτικά, στο ένα εκατομμύριο οι 1000 παθαίνουν θρομβώσεις. Οι καπνιστές, 1.300 στο εκατομμύριο. Οι 170.000 στο εκατομμύριο που κόλλησαν covid παθαίνουν θρομβώσεις» επισήμανε.