Επικίνδυνα παιχνίδια με τουρκικές ακταιωρούς στο Αιγαίο – Επιστολή στην Κομισιόν από την Frontex

Επικίνδυνα παιχνίδια με τουρκικές ακταιωρούς στο Αιγαίο – Επιστολή στην Κομισιόν από την Frontex

Και στις δύο περιπτώσεις η σύγκρουση μεταξύ των σκαφών απεφεύχθη την τελευταία στιγμή

Επικίνδυνους ελιγμούς σε απόσταση αναπνοής από φινλανδικό και σουηδικό σκάφος της Frontex πραγματοποίησαν τουρκικές ακταιωροί στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανοιχτά της Χίου.

Πρόκειται για δύο ακόμα σοβαρά περιστατικά στη θάλασσα του Αιγαίου που συνέβησαν το διήμερο 26 και 27 Απριλίου, αυτή τη φορά όχι εις βάρος σκαφών του ελληνικού λιμενικού σώματος, αλλά εις βάρος δύο σκαφών της δύναμης Frontex.

Το πρώτο από τα δύο συμβάντα καταγράφηκε τη νύχτα της 26ης Απριλίου στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Χίου, όταν τουρκική ακταιωρός αφού εισήλθε παρανόμως στα ελληνικά χωρικά ύδατα μπήκε σε τροχιά σύγκρουσης με ένα φινλανδικό σκάφος της Frontex, το οποίο και περιπολούσε στην εν λόγω περιοχή.

Το δεύτερο συμβάν, σχεδόν παρόμοιο με το πρώτο συνέβη το πρωί της 27ης Απριλίου εις βάρος σουηδικού περιπολικού σκάφους.

Και στις δύο περιπτώσεις η σύγκρουση μεταξύ των σκαφών απεφεύχθη την τελευταία στιγμή, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Ο επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί ενημέρωσε γραπτώς για τα περιστατικά τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και την αρμόδια επίτροπο Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, κοινοποιώντας τους την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Ανατολικό Αιγαίο και δη για την ασφάλεια των κοινοτικών σκαφών που περιπολούν στο Αιγαίο στο πλαίσιο των επιχειρήσεων καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης.

Η στάση της Άγκυρας τους τελευταίους μήνες στη διαχείριση του Προσφυγικού είναι καταφανώς αρνητική, καθώς η Κοινή Δήλωση του 2016 μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι ουσιαστικά νεκρή από τον Μάρτιο του 2020. Υπενθυμίζουμε ότι προσφάτως η Άγκυρα απάντησε αρνητικά στην επιστροφή 1450 ανθρώπων οι οποίοι δεν έλαβαν άσυλο από τις ελληνικές αρχές.