Εμβόλια mRNA συνιστά η Λινού για γυναίκες κάτω των 50 ετών – Τι είπε για το AstraZeneca

Εμβόλια mRNA συνιστά η Λινού για γυναίκες κάτω των 50 ετών – Τι είπε για το AstraZeneca

Σκεπτική για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων η καθηγήτρια Επιδημιολογίας

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και στους εμβολιασμούς αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, αρχικά η κ. Λινού σημείωσε ότι τα SMS στο 13033 πλέον δεν έχουν κάποιο νόημα και θα πρέπει να καταργηθούν, ενώ χαρακτήρισε ως θετικό το άνοιγμα της εστίασης, το οποίο -όπως είπε- αν «συνδυαστεί με τεστ αξιόπιστα στους εργαζόμενους δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

Παράλληλα, η κ. Λινού δήλωσε σκεπτική για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, εξηγώντας ότι χρειάζεται προσοχή από γονείς και εκπαιδευτικούς και τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνεται χρήση των υπαίθριων χώρων ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός μέσα στις αίθουσες.

Συνεχίζοντας, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι «ο εμβολιασμός είναι ο κύριος τρόπος με τον οποίο θα καταπολεμήσουμε τη νόσο», ενώ μιλώντας για το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι οι άνω των 50 ετών θα πρέπει να το κάνουν χωρίς συζήτηση. Ωστόσο, για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών, όπως είπε, αν υπάρχει επιλογή, να κάνουν εμβόλια με mRNA.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο τρίτης δόσης, η κ. Λινού τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ενώ για το αν θα πετάξουμε τις μάσκες τον Σεπτέμβριο είπε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα πάει ο εμβολιασμός».

Τέλος, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για τα εμβόλια σε παιδιά και όπως είπε «στην Αμερική άρχισαν να εμβολιάζονται και τα παιδιά».