Γιατί δεν θα ανοίξει η εστίαση σε κλειστούς χώρους – Οι δύο λόγοι που απαγορεύεται η μουσική

Γιατί δεν θα ανοίξει η εστίαση σε κλειστούς χώρους – Οι δύο λόγοι που απαγορεύεται η μουσική

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις σε Σαλαμίνα και Αίγινα από την Αττική - Διευκρινίσεις από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Η οδηγίες είναι ξεκάθαρες, αλλά οι όποιες απορίες σχετικά με την εστίαση και το άνοιγμά της στις 3 Μαΐου δίνονται επί καθημερινής βάσης από τους αρμόδιους, ώστε να μην μπερδευτεί ο κόσμος και να γνωρίζει τι ισχύει Τα καταστήματα εστίασης στα εμπορικά κέντρα, αλλά και σε άλλους κλειστούς μεγάλους χώρους δεν θα αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα από 3 Μαΐου, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας, μιλώντας στην ΕΡΤ, τα καταστήματα εστίασης σε εμπορικά κέντρα και στοές, αλλά και σε σταθμούς ΚΤΕΛ, σε αεροδρόμια αλλά και σε άλλους σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς δεν θα βγάλουν τραπεζοκαθίσματα από 3 Μαΐου, αλλά θα λειτουργούν μόνο με take away και delivery.

«Όπου υπάρχει κλειστός χώρος δεν θα λειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις με ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι προϋπόθεση για το άνοιγμα των επιχειρήσεων εστίασης είναι να διαθέτουν υπαίθριο ανοιχτό χώρο.

Σαλαμίνα και Αίγινα

Εξάλλου, οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο εντός της ίδιας περιφέρειας ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σαλαμίνα και την Αίγινα, δύο νησιά στα οποία πολλοί Αθηναίοι διατηρούν εξοχικά.

Όπως είπε, αν κάποιος έχει εξοχικό εντός της ίδιας περιφέρειας στην οποία κατοικεί, μπορεί με SMS 6 να μεταβεί στο εξοχικό του. Εξαιρούνται η Σαλαμίνα και η Αίγινα, καθώς όπως διευκρίνισε ο κ. Σταμπουλίδης, η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο στην ηπειρωτική Αττική, ενώ απαγορεύεται η μετακίνηση προς τα νησιά.

Περί μουσικής

Για τους λόγους που απαγορεύτηκε η μουσική σε εστίαση και καφετέριες μίλησε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος. Όπως είπε αν υπάρχει δυνατή μουσική αναγκαζόμαστε να μιλάμε πιο έντονα με αποτέλεσμα μεγαλύτερες εκπνευστικές ροές που παράγουν περισσότερα σταγονίδια.

Επίσης, είπε ότι οι καφετέριες με έντονη μουσική είναι εύκολο να μετατραπούν σε υπαίθρια μπαρ που θα μαζεύονται εκατοντάδες άτομα. «Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για αυτό, για αυτό είναι επικίνδυνα και τα κορονοπάρτι» τόνισε και συνέστησε «λίγο ακόμα προσοχή για να διαφυλάξουμε τα ανοίγματα που γίνονται στην κοινωνία».

Παράλληλα, μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού και προέτρεψε τους «λιγότερο εύπιστους» να εμβολιαστούν. «Η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος και εκτίμησε ότι μέσα από τα εμβόλια που εξασφαλίσαμε θα φτάσουμε να εμβολιάζουμε 100.000 Έλληνες την ημέρα. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι αν όλα πάνε καλά θα επιτευχθεί ανοσία στα μέσα του καλοκαιριού.