Lockdown: Διατηρείται η αποστολή SMS – Τι επιτρέπεται και τι όχι για το άνοιγμα της εστίασης

Lockdown: Διατηρείται η αποστολή SMS – Τι επιτρέπεται και τι όχι για το άνοιγμα της εστίασης

Ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες - Χωρίς μουσική τα εστιατόρια και τα καφέ - Ξεκινούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις από αύριο

Παραμένει έως την άρση υπεροτοπικών μετακινήσεων η υποχρέωση αποστολής μηνύματος, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάςγια τα μέτρα του lockdown και τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού. Για να πάνε οι πολίτες σε καταστήματα εστίασης ή καφέ θα πρέπει να στέλνουν SMS με τον κωδικό 6 στο 13033. Από αύριο, Μεγάλη Πέμπτη (29 Απριλίου) επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις εντός της περιφερειακής ενότητας και για όλη την εβδομάδα.

Στα καταστήματα εστίασης και καφέ δεν επιτρέπεται η μουσική, θα έχουν μόνο καθήμενους και μόνο σε ανοικτούς - υπαίθριους χώρους. Το ωράριο από την Παρασκευή επεκτείνεται μέχρι τις 11 το βράδυ (23:00), ενώ τα εστιατόρια και τα καφέ θα κλείνουν 15 λεπτά νωρίτερα, δηλαδή στις 22:45.

«Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 11», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι αύριο θα υπάρξουν διευκρινιστικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με τους κωδικούς που θα ανοίξουν και που αφορούν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στους εργαζομένους σε αυτά.

Την Κυριακή του Πάσχα -και μόνο- υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew) είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών. Ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Όσον αφορά στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής υπενθυμίζεται ότι:  η περιφορά του Επιταφίου μεθαύριο θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.