Παπαευαγγέλου: Σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Ελλάδα

Παπαευαγγέλου: Σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο δείκτης Rt έχει υποχωρήσει κάτω από το 1 - Περισσότερες αποσωληνώσεις από διασωληνώσεις

Η πολυπόθητη αποκλιμάκωση της πανδημίας κορονοϊού καταγράφεται σταδιακά σε όλη την επικράτεια, όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως είπε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt έχει υποχωρήσει κάτω από τη μονάδα, στο 0,97-0,98 σε όλη την επικράτεια. Ακόμη, έκανε γνωστό με ικανοποίηση, ότι οι αποσωληνώσεις είναι πλέον περισσότερες από τις διασωληνώσεις ασθενών.

Ωστόσο, σημείωσε ότι το σύστημα υγείας εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, με το ποσοστό πληρότητας στις ΜΕΘ να ανέρχεται στο 90%. Ο μέσος όρος ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία τις τελευταίες 7 ημέρες ανέρχονται σε 462, ενώ συνολικά νοσηλεύονται περίπου 5.300 ασθενείς.

Τόνισε ότι η όποια βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα, ότι τελειώσαμε, αφού το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε αρκετές περιοχές. Η όποια χαλάρωση σχεδόν αυτόματα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι, υπογράμμισε, γι αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Η κ. Παπαευαγγέλλου αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού και είπε ότι πρέπει να αυξήσουμε τα ποσοστά μας. Μίλησε επίσης για τη σημασία της χρήσης της μάσκας.