Εμβολιασμοί: Πόσοι 30άρηδες έκλεισαν ραντεβού – Ποιες ηλικίες παίρνουν σειρά

Εμβολιασμοί: Πόσοι 30άρηδες έκλεισαν ραντεβού – Ποιες ηλικίες παίρνουν σειρά

Στο «τραπέζι» σχέδιο για εμβολιασμούς και στα... εξοχικά

Με το «δεξί» φαίνεται πως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού της ηλικιακής ομάδας 30 – 39 ετών, καθώς έως το βράδυ της Τρίτης περίπου 100.000 άνθρωποι είχαν κλείσει ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία εμβολιάζεται αποκλειστικά με το σκεύασμα της AstraZeneca, ενώ μπορεί να κλείσει ραντεβού ακόμα και την επόμενη ημέρα από αυτήν που θα κάνει στην αίτηση στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ή σε κάποιο φαρμακείο.

Νωρίτερα η 2η δόση

Στα θετικά νέα όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca εντάσσεται και το ότι η δεύτερη δόση μπορεί πλέον να χορηγηθεί νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες που προβλεπόταν αρχικά.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου όσοι επιθυμούν να κάνουν γρηγορότερα τη δεύτερη δόση, θα μπορούν να αλλάξουν το ραντεβού τους και να το κάνουν 8 εβδομάδες μετά την πρώτη.

Αναστάτωση λόγω κλεισμένων ραντεβού που ακυρώθηκαν

Από τη διαδικασία των ραντεβού δεν έλειψαν και τα προβλήματα, καθώς κάποιοι που είχαν κλείσει ραντεβού, έλαβαν στη συνέχεια μήνυμα ότι αυτό ακυρώθηκε. Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε άτομα που ήταν γεννημένα το 1991, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τυπικά το 30ο έτος της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εστάλησαν εκ παραδρομής ελάχιστα μηνύματα ακύρωσης ραντεβού για τους 30άρηδες, οι οποίοι θα θα πρέπει να τα επαναπρογραμματίσουν.

Οι επόμενοι στην «ουρά»

Στη συνέχεια, σειρά στους εμβολιασμούς θα πάρουν όσοι ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 40–44 ετών και 45–49 ετών.

Οι εμβολιασμοί για τους 40–44 ετών θα γίνουν μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ όσοι ανήκουν στις ηλικίες 45–49 ετών θα μπορούν να επιλέξουν από τα διαθέσιμα εμβόλια όλων των εταιρειών.

Σχέδιο για εμβολιασμούς και στα εξοχικά

Όσον αφορά στην επιτάχυνση της πορείας των εμβολιασμών, στο «τραπέζι» βρίσκεται η σκέψη για εμβολιασμούς και στα... εξοχικά.

Η Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπορεί να γίνει η δεύτερη δόση του εμβολιασμού σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο κατοικίας, εκτιμώντας πως το καλοκαίρι δεν θα διαταραχθεί η διαδικασία των εμβολιασμών.

Η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού

  • Οι 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
  • Οι 80-84 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
  • Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 71%, με κλεισμένα ραντεβού στο 78%
  • Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 55%, με κλεισμένα ραντεβού στο 73%
  • Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%, με κλεισμένα ραντεβού στο 71%
  • Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 51%, με κλεισμένα ραντεβού στο 64%
  • Οι 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 53%
  • Οι 50-54 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 43%