ΣτΕ: Απέρριψε το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα για την μεταγωγή του

ΣτΕ: Απέρριψε το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα για την μεταγωγή του

Αναρμόδιο δήλωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας

Αναρμόδιο δήλωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφανθεί για το θέμα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όπως αναμενόταν, (582/2021) απέρριψε ως απαράδεκτη, ελλείψει δικαιοδοσίας την προσφυγή του πολυισοβίτη με την οποία ζητούσε την ακύρωση της απόφασης της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Σοφίας Νικολάου για το θέμα της μεταγωγής του.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκρινε πως οι προσβαλλόμενες πράξεις "εκφεύγουν της δικαιοδοσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας" σημειώνοντας πως αρμόδια είναι τα Ποινικά Δικαστήρια. Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι "κατά την ειδικότερη έννοια του άρθρου 96 παρ. 1 του Συντάγματος, τα ποινικά δικαστήρια, στη δικαιοδοσία των οποίων ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι ποινικοί νόμοι, είναι αρμόδια για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων τόσο κατά το στάδιο της προδικασίας και της κύριας ενώπιόν τους διαδικασίας, όσο και κατά το στάδιο της εκτέλεσης των ποινικών αποφάσεων και της έκτισης των ποινών που επιβάλλονται με αυτές, κατά το οποίο ολοκληρώνεται η απονομή της ποινικής δικαιοσύνης από την άποψη της πραγματοποίησης της ποινικής αξίωσης της πολιτείας, καθώς και από την άποψη της ειδικής πρόληψης των εγκλημάτων στο πρόσωπο του καταδίκου».

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος τερμάτισε την απεργία πείνας στις 14 Μαρτίου, έχει επιστρέψει από τις αρχές Απριλίου στο κελί του στις φυλακές Δομοκού. Είχε παραμείνει για περισσότερους από 10 μέρες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Λαμίας σε σοβαρή κατάσταση και στη συνέχεια μεταφέρθηκε και παρέμεινε φρουρούμενος σε απλό θάλαμο.