Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Αντίστροφη μέτρηση για τα μέτρα άρσης του lockdown

Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Αντίστροφη μέτρηση για τα μέτρα άρσης του lockdown

«Όχι» στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις - Αποφασίζουν για εστίαση και σχολεία

Σε εξέλιξη είναι από το πρωί η έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής για να εξετάσει τα τελευταία στοιχεία από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να εισηγηθεί στην κυβέρνηση σχετικά με το πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα αλλά και τον τρόπο και χρόνο της σταδιακής άρσης των περιορισμών του lockdown για τα σχολεία, την εστίαση και τον τουρισμό.

«Δεν αναμένεται να γίνει σύσταση για να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη η οποία είπε ότι εισήγηση της κυβέρνησης είναι να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών για το Πάσχα και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να γίνουν ανακοινώσεις ακόμα και το απόγευμα, γεγονός που θα εξαρτηθεί από την συνεδρίαση της επιτροπής.

Για τα επόμενα βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα και το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι «η Επιτροπή είναι θετική στο άνοιγμα των Δημοτικών και των Γυμνασίων, με τον τρόπο που άνοιξαν και τα Λύκεια», καθώς -όπως είπε- «λειτούργησε πολύ καλά τόσο ως προς τη συμμετοχή όσο και τη δήλωση των αποτελεσμάτων».

Για το άνοιγμα της εστίασης στις αρχές Μαΐου, ο καθηγητής τόνισε ότι αν γίνει με μέτρα, θα είναι ασφαλής διαδικασία και θα λειτουργήσει ως μέτρο αποσυμπίεσης του στρες των πολιτών. Μας ανησυχούν οι εικόνες συγχρωτισμού, έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, όμως δεν αφορά την πλειονότητα των πολιτών και αυτό είναι θετικό, είπε ο κ. Παρασκευής.

Σχετικά με την απόφαση για τις εκκλησίες και τη λειτουργία τους τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, ο κ. Παρασκευής ανέφερε ότι οποιοδήποτε άνοιγμα και συγχρωτισμός εμπεριέχει κινδύνους, όμως με ευλαβική τήρηση των μέτρων και σε ανοιχτούς χώρους θα μπορούμε να γιορτάσουμε την Ανάσταση και το Πάσχα.

Όσον αφορά την ινδική μετάλλαξη, ο κ. Παρασκευής εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας πως θα αναμένει τα δεδομένα για τα χαρακτηριστικά της ενώ πρόσθεσε ότι στη χώρα μας κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη η οποία και εκείνη είναι ιδιαίτερα μολυσματική.

Οι ανακοινώσεις είναι πιθανόν να γίνουν το απόγευμα κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό.