Lockdown: Ο «οδικός χάρτης» για επιστροφή στην κανονικότητα

Lockdown: Ο «οδικός χάρτης» για επιστροφή στην κανονικότητα

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις που θα αφορούν τη σταδιακή άρση μέτρων μέχρι τα μέσα Μαΐου

Την επιστροφή σε μια μορφή κανονικότητας στα μέσα Μαΐου προανήγγειλε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ενδέχεται αύριο 21 Απριλίου μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να προβεί σε διάγγελμα, όπου θα ανακοινώσει τι θα ισχύσει μέχρι το Πάσχα και παράλληλα θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις γιορτές.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός αναμένεται μέσα από το διάγγελμα αυτό, να ανακοινώσει την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για τον εορτασμό του Πάσχα και να εξηγήσει τους λόγους, που μας οδηγούν στον εορτασμό του για δεύτερη συνεχή χρονιά στο σπίτι. Ταυτόχρονα θα επισημάνει, πως πολύ σύντομα θα δούμε «φως στον ορίζοντα» με επιστροφή στην κανονικότητα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τα επόμενα στάδια κατά τα οποία θα ανοίξουν εκ νέου οι δραστηριότητες. Το πιθανότερο σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ είναι, ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει πλήρως, με κατάργηση της υποχρέωσης για αποστολή μηνύματος, αμέσως μετά το Πάσχα, δηλαδή στις 4 Μαΐου.

Όσον αφορά την εστίαση, δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, εντούτοις, καθώς βαρύνουσα σημασία θα έχει η αυριανή εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που θα συνεδριάσει αύριο το πρωί, θα έχει βαρύνουσα σημασία, το πιθανότερο θεωρείται, πως το άνοιγμα θα γίνει μεταξύ 6 και 10 Μαΐου.

Με βάση το παραπάνω, λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου, υπολογίζεται πως θα γίνει το άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με το υπουργείο Παιδείας να επιμένει ως προς την κατεύθυνση επιστροφής όλων των μαθητών στα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση, ως προς το ζήτημα αυτό θα ληφθούν υπ΄ όψιν οι εκτιμήσεις των ειδικών, καθώς τα τελευταία κρούσματα που έχουν καταγραφεί στα Λύκεια, έχουν προκαλέσει ανησυχία.

Ημερομηνία-«κλειδί» πάντως θεωρείται η 14η Μαΐου, όπου και μετά την επανεκκίνηση όλων των προαναφερθέντων δραστηριοτήτων υπολογίζεται, πως η χώρα θα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τουρίστες που θα καταφθάνουν στην Ελλάδα είτε έχοντας εμβολιαστεί για τον κορονοιό είτε με αρνητικό PCR τέστ.