Θάνος Ασκητής: Να ανοίξει η εστίαση, χάσαμε και την κοινή λογική

Θάνος Ασκητής: Να ανοίξει η εστίαση, χάσαμε και την κοινή λογική

«Οι κοινωνικές αντιδράσεις θα πολλαπλασιαστούν»

Τα λάθη που έγιναν με τον εγκλεισμό και το αποτέλεσμα της μοναξιάς και της απομόνωσης στην ψυχολογία της μάζας περιέγραψε ο γνωστός καθηγητής Ψυχιατρικής, Θάνος Ασκητής, λέγοντας πως αν δεν «χρησιμοποιήσουμε μηχανισμούς που η κοινωνία θα εκτονώνεται, αν δεν βάλεις τη βαλβίδα της διαφυγής θα σκάσει, θα γίνει βόμβα», ενώ ζητά να ανοίξει άμεσα η εστίαση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «οι νέοι έχουν πια καταλάβει ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν τελειωμό και δυστυχώς θα ηρεμήσουμε στο τέλος του 2022», ενώ εκτιμά ότι «το φαινόμενο των κοινωνικών αντιδράσεων θα πολλαπλασιαστεί».

«Θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί ότι η ψυχολογία της μάζας κάποια στιγμή δεν θα ελέγχεται. Οι γιατροί ξέρουμε να βάζουμε μέτρα προστασίας, πρόληψης, η κοινωνία όμως δεν απαντά με τον ίδιο τρόπο και ειδικά οι νέοι που ξέρετε ότι παρασύρονται. Ο όχλος ή η μάζα είναι μια κοινωνική αντίδραση που εκφράζεται με πάρα πολλούς μηχανισμούς.»

«Το Πάσχα μπορείτε να το τιθασεύσετε σε μια κοινωνία; Έχουμε χάσει λίγο την κοινή λογική, το common sense. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κοινωνία, θα βρει μηχανισμούς να αντιδράσει και να εκτονωθεί».

«Είναι πολύ ανθρώπινο να θες τη συντροφιά, να επικοινωνήσεις, να υπάρχει διάδραση. Η μοναξιά, η απομόνωση δημιουργεί ψυχικό τραύμα. Θα έχουμε σωματικά συμπτώματα» κατέληξε ο κ. Ασκητής.