Παπαευαγγέλου: Μειώθηκε στο 5,3% ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού

Παπαευαγγέλου: Μειώθηκε στο 5,3% ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού

Καθημερινά γίνονται 54 χιλ. τεστ κατά μέσο όρο

Στην ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού από το υπουργείο Υγείας πρώτη το λόγο πήρε το μέλος της επιστροής των εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Αρχικά αναφέρθηκε στην σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, που έκανε γνωστα τα 3.067 νέα κρούσματα.

Θετικό ήταν το μήνυμα που έδωσε λέγοντας: «Σταθεροποιείται ο δείκτης θετικότητας στη χώρα, στην οποία έχουμε περίπου 26.000 ενεργά κρούσματα».

Και το εξήγησε, τονίζοντας: «Παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση των τεστ, που έχουν φτάσει τις 54.000 ημερησίως, μειώθηκε στο  5,3 % μειώθηκε ο δείκτης θετικότητας. Είναι λογικό βεβαίως να υπάρχει μείωση διότι με την αύξηση των τεστ, όλο και περισσότεροι υγιείς άνθρωποθ εξετάζονται και πέφτει ο δείκτης. Ωστόσο, είναι πολύ καλό υπάρχει μείωση της θετικότητας, καθώς την περασμένη εβδομάδα ήταν από 6,1% έως 6,4%».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «σταθεροποιείται η διασπορά, αλλά δεν πρέπει να μας δώσει ένα λάθος μήνυμα. Το φορτίο είναι επιβαρτυμένο ιδιαίτερα στην Αττική και την κεντρική Μακεδονία. Σε Κιλκίς, Ρέθυμνο και Θάσο έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Είμαστε σε μια εύθραστη ισορροπία και η όποια χαλάρωση αθα αυξήσει το επιδειμολογικό φορτίο».

Επισήμανε δε η Παπαευαγγέλου, τους 2 τρόπους που μεταδίδεται περισσότερο ο κορονοϊός και αναφέρθηκε στην ενδοοικογενειεακή  μετάδοση και στις κοινωνικές συναθροίσεις.

Αναφέρθηκε και στο ΕΣΥ ότι συνεχίζει να αυξάνει η πίεση, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Σήμερα, συνολικά, νοσηλεύονται στην επικράτεια 5.500 ασθενείς, με ένα μέσο όρο την εβδομάδα που πέρασε τις 250 νέες εισαγωγές ανά μέρα. Η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα χρειαστεί δύο με τρεις εβδομάδες, σημείωσε.