Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών: Παρακινδυνευμένο το άνοιγμα του τουρισμού σε νησιά που εμβολιάζονται τώρα

Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών: Παρακινδυνευμένο το άνοιγμα του τουρισμού σε νησιά που εμβολιάζονται τώρα

Τι είπε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ως μια παρακινδυνευμένη κίνηση χαρακτήρισε το άνοιγμα του τουρισμού σε νησιά που τώρα ξεκινούν τους εμβολιασμούς ο Γενικός Ιατρός, Επίκουρος Καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-Ιατρικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Εμμανουήλ Σμυρνάκης.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6», ο κ. Σμυρνάκης σημείωσε πως με τον εμβολιασμό μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι, ενώ εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει καλύτερη ροή των εμβολιασμών στη χώρα μας. Είπε, ωστόσο, ότι τον προηγούμενο καιρό «οι εμβολιασμοί δεν προχώρησαν όσο γρήγορα θα θέλαμε».

Συνεχίζοντας, το μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε ότι βασικό ζητούμενο είναι οι νεότερες ηλικίες να αγκαλιάσουν τον εμβολιασμό, καθώς όπως εξήγησε, πλέον, οι περισσότερες νοσηλείες αφορούν νέους ανθρώπους. Σημείωσε πώς ο κόσμος έχει επηρεαστεί από ένα κλίμα φόβου, όμως πρέπει να γίνουν ώστε να βγούμε από αυτήν την κατάσταση.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, τόνισε ότι παρατηρήθηκαν στις ΗΠΑ κάποια περιστατικά θρόμβωσης. Σύμφωνα με τον κ. Σμυρνάκη αυτό επηρεάζει και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί είχαν στηριχθεί αρκετές ελπίδες στο εν λόγω εμβόλιο, καθώς ήταν πιο εύκολο στη χορήγηση, ήταν μονοδοσικό και οι συνθήκες φύλαξης ήταν πιο απλές. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα περιστατικά είναι ελάχιστα και σπάνια και τόνισε πως δεν πρέπει να προδικάζεται μια αρνητική εξέλιξη.

Όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer και το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποιος και τρίτη δόση, ο καθηγητής, εκτίμησε ότι δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια ανοσίας, ενώ επιπλέον, αρκετές χώρες δεν έχουν αρχίσει ακόμα τους εμβολιασμούς.

Τέλος, μιλώντας για τις μεταλλάξεις που ενδεχομένως να επηρεάσουν την προστασία από το εμβόλιο, είπε ότι ελπίζει να μην εξελιχθεί έτσι η κατάσταση.