Lockdown: Σήμερα οι αποφάσεις των ειδικών για εμπορικά κέντρα, φροντιστήρια και click inside

Lockdown: Σήμερα οι αποφάσεις των ειδικών για εμπορικά κέντρα, φροντιστήρια και click inside

Διχασμένη η επιτροπή για το Πάσχα

Συνεδριάζουν σήμερα τα μέλη της λοιμωξιολόγων προκειμένου να αξιολογήσουν τα στοιχεία που έχουν προκύψει για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Τα βασικότερα θέματα της συζήτησης είναι η επαναλειτουργία των malls, των κέντρων αισθητικής, των φροντιστηρίων, μόνο για μαθητές Λυκείου από την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου.

Φυσικά αντικείμενο συζήτησης είναι και η πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου από τις 24 Απριλίου. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν για ψώνια χωρίς click away και click inside.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες πιθανότατα θα συνεχίσουμε να στέλνουμε μήνυμα στο 13032 για να επισκεφτούμε τα καταστήματα και πως θα έχουμε τρεις ώρες για να ψωνίσουμε, μία φορά την ημέρα.

Αναλυτικά αυτό που θα συζητήσουν σήμερα τα μέλη της επιτροπής είναι:

  • Άνοιγμα κέντρων αισθητικής
  • Άνοιγμα πολυκαταστημάτων
  • Άνοιγμα φροντιστηρίων (μόνο για μαθητές Λυκείου)
  • Λιανεμπόριο χωρίς click away και click in shop, αλλά με ψώνια εντός του καταστήματος, χωρίς ραντεβού (η εισήγηση είναι για το Σάββατο 24 Απριλίου).

Με self tests το άνοιγμα των καταστημάτων

Βασικό εργαλείο για το άνοιγμα των καταστημάτων θα είναι τα self tests που από τη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο.

Οι εργαζόμενοι θα προμηθεύονται τα self tests δωρεάν από τα φαρμακεία και θα πρέπει να υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Κατόπιν θα προσκομίζουν το αποδεικτικό στον εργοδότη τους για να μπορούν να εργαστούν.

Διαφωνίες για το Πάσχα στο χωριό

Η συζήτηση για το Πάσχα στο χωριό έχει «φουντώσει» με τις απόψεις των ειδικών να διίστανται.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα, όμως τα μέλη της επιτροπή είναι διχασμένα ως προς το αν η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από τον έναν νομό στον άλλο είναι ασφαλής στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα όσον αφορά στο ζήτημα αυτό. Σε εκείνους που θεωρούν ότι δε θα κάνει κακό η μετακίνηση στην εξοχή, με προϋπόθεση τη χρήση τριών σημαντικών εργαλείων για τον ασφαλή εορτασμό και εκείνους που δε θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο μαζικών μετακινήσεων από τις πόλεις προς την περιφέρεια.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι όσοι φύγουν από την πόλη να έχουν διενεργήσει self tests εντός 24ωρου, το αποτέλεσμα του οποίου θα πρέπει να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Επίσης όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά τη διεξαγωγή ελέγχου.