Κορονοϊός: Εικόνα σταθεροποίησης στην Αττική – Ποιες περιοχές είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες

Κορονοϊός: Εικόνα σταθεροποίησης στην Αττική – Ποιες περιοχές είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες

Στις 27.462 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα από πάνω από 30.000 πριν από μία εβδομάδα

Για σταθεροποίηση και ελαφρά μείωση της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την αποψινή ενημέρωση για την πανδημία κορονοϊού στη χώρα μας στο υπουργείο Υγείας.

«Παρατηρείται σταθεροποίηση, ελαφρά μείωση σε όλες τις περιοχές της χώρας εκτός από την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου υπάρχει έντονη αυξητική τάση, η οποία πιέζει και τα νοσοκομεία μας στην βόρεια Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, προσθέτοντας ότι ο δείκτης θετικότητας σε όλη τη χώρα υποχώρησε και άλλο αυτή την εβδομάδα, κάτω από 5%, στο 4,85 %.

Μιλώντας για την Αττική, είπε ότι καταγράφεται σταθεροποιητική τάση μετά από πολλές εβδομάδες και χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ελπιδοφόρα αλλά και εύθραυστη. «Είναι μία εύθραυστη ισορροπία και γι' αυτό δεν πρέπει να χαλαρώσουμε και να εφησυχάσουμε. Η πιστή τήρηση των μέτρων σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς, μας επιτρέπει σιγά-σιγά να ελπίζουμε ότι θα γυρίσουμε σε μερική κανονικότητα».

Αναφερόμενος στον κυλιόμενο δείκτη νέων κρουσμάτων επταημέρου, είπε ότι πλέον καταγράφεται μείωση και σε αυτόν, καθώς κατά μέσο όρο έχουμε ανά ημέρα 2.797 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός ελαφρά μειωμένος από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είναι τα 44 έτη τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει υποχώρηση και στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, ο οποίος έπεσε από τις 30.000 στις 27.426.

Πάντως υπάρχουν και περιφερειακές ενότητες που εξακολουθούν να προβληματίζουν όπως είπε ο κ. Κικίλιας. Αυτές της Καλύμνου, Θάσου, Λευκάδας, Έβρου, Ροδόπης, Πιερίας, Φωκίδας, Καβάλας, Αρκαδίας και Πρέβεζας. Ο υπουργός Υγείας έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, τονίζοντας ότι η επιχείρηση «ελευθερία» έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων των Ελλήνων.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, υπάρχει πλέον η δέσμευση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραδοθούν 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Phizer στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντί για το τέταρτο τρίμηνο που ήταν προγραμματισμένο. Αυτό σημαίνει όπως είπε, ότι αντιστοιχούν 1,2 εκατομμύρια δόσεις από το εμβόλιο αυτό στην Ελλάδα, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

«Εσείς που δεν έχετε ακόμη εμβολιαστεί κλείστε ραντεβού, βοηθήστε με τον δικό σας εμβολιασμό, την οικογένειά σας, τους φίλους σας και τους συναδέλφους σας να είναι πιο ασφαλείς, ώστε σύντομα να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω» κατέληξε ο υπουργός Υγείας. Ο ίδιος τόνισε ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει 30 εκατομμύρια δόσεις από την Ευρωπαΐκή Ένωση και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι οι δόσεις να έρχονται όσο πιο γρήγορα γίνεται στην Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και τις αναφορές που έχουν γίνει στην Αμερική για παρενέργειες, ο Βασίλης Κικίλιας είπε ότι ακολουθούμε τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και τόνισε πως «σε ό,τι έχει προκύψει, μείναμε πέρα και έξω από την πολυφωνία, ακούσαμε τους ειδικούς στην χώρα μας και τους αρμόδιους οργανισμούς και αυτό θα κάνουμε και τώρα». Μάλιστα, παρακάλεσε οι δηλώσεις που αφορούν τα εμβόλια να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή και με τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα.

Πάντως και αυτή τη φορά, ο υπουργός Υγείας έκανε ξεκάθαρο ότι υπερτερούν τα οφέλη του εμβολιασμού από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις παρενεργειών ενός εμβολίου.