Έφτασε η ώρα για το δεύτερο self test για μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικούς

Έφτασε η ώρα για το δεύτερο self test για μαθητές λυκείου και εκπαιδευτικούς

Το self test πρέπει να διενεργηθεί απόψε ή αύριο νωρίς το πρωί

Το δεύτερο δωρεάν self test (αυτοδιαγνωστικό τεστ) οφείλουν να παραλάβουν όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας από τα φαρμακεία.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας, μαθητές και εκπαιδευτικοί πρέπει να διενεργήσουν το self test απόψε ή αύριο νωρίς το πρωί και να έχουν μαζί τους βεβαίωση ότι είναι αρνητικό, προκειμένου να προσέλθουν στα λύκεια την Πέμπτη 15 Απριλίου.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει ή συναντά δυσκολία με τον ΑΜΚΑ, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης σε δομή που εμφανίζεται στη λίστα που θα δείτε πατώντας εδώ.

«Το πιο σημαντικό τεστ γίνεται εκτός σχολείου», αναφέρει το σχετικό σποτ του υπουργείου Παιδείας.

Οδηγίες για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr, αλλά και σε βίντεο.

Τι γίνεται να το τεστ βγει θετικό

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται. Τα επαναληπτικά tests πρέπει να γίνονται εντός 24 ωρών, εξ ου και η λειτουργία των δημόσιων δομών και τις Κυριακές.

Τεστ και μέτρα προστασίας

Εκτός από τη διενέργεια των self tests κατ' οίκον, στα λύκεια ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορονοϊού.

Αναλυτικότερα: υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες.

Επίσης, προβλέπονται η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, καθώς επίσης και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..

Πού πετάμε τα test, μετά τη διενέργεια του ελέγχου

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την απόρριψη των υλικών μετά τη διενέργεια των self-test, αν το τεστ είναι αρνητικό, απορρίπτονται στον κοινό κάδο απορριμμάτων. Αν είναι θετικό, απορρίπτονται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες. Τα απόβλητα των self tests δεν τοποθετούνται στους κάδους της ανακύκλωσης, ούτε απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.