Βασιλακόπουλος για self test: Υπάρχει 40-50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό

Βασιλακόπουλος για self test: Υπάρχει 40-50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό

«Το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα, αυτό ισχύει και με τα rapid test»

Ως «χρήσιμο εργαλείο, αλλά όχι πανάκεια» χαρακτήρισε το self test ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει 40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται. Θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα».

Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο OPEN, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι «το θετικό τεστ έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό» και επανέλαβε ότι το αρνητικό self test «δεν αθωώνει τους αρνητικούς».

«Το αρνητικό self test έχει πιθανότητα να είναι ψευδές. Δεν είναι επισφαλές. Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ’ αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία. Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self test, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Καταλήγοντας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε πως «το self test χρήσιμο εργαλείο αλλά όχι πανάκεια, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε σωστά για να μην το κάψουμε. Το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα, αυτό ισχύει και με τα rapid test. Το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ είναι το μοριακό που έχει 30% πιθανότητα ψευδού αποτελέσματος. Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό. Τα κρούσματα είναι πολλά αλλά όχι επιθετικώς αυξανόμενα».

Παρακαλούμε περιμένετε ...