Ο γρίφος για το πολυπόθητο «Πάσχα στο χωριό»

Ο γρίφος για το πολυπόθητο «Πάσχα στο χωριό»

Οι προθέσεις της κυβέρνησης και οι ενστάσεις των λοιμωξιολόγων

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το πολυπόθητο «Πάσχα στο χωριό». Με τον χρόνο πλέον να αρχίζει να πιέζει κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, μάλλον, εστιάζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Αρχικά στο «στρατόπεδο» της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο πλέον πως υπάρχει η επιθυμία για να «ανοίξουν» τα διόδια και οι πολίτες να πάνε στα χωριά τους. Θεωρούν πως η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μια βαλβίδα αποσυμπίεσης των πολιτών και θα λειτουργήσει ευεργετικά ακόμα και για τη πιο σωστή τήρηση των μέτρων με την επάνοδο στις πόλεις.

Από την πλευρά τους οι λοιμωξιολόγοι βλέποντας τους κακούς επιδημιολογικούς δείκτες και την ανησυχητική αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό είναι περισσότεροι επιφυλακτικοί έως αρνητικοί καθώς όλα αυτά λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η συζήτηση για οριστική άρση του lockdown στη χώρα, με δεδομένο ότι πλησιάζει και το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει λίγο πριν τη μεγάλη εβδομάδα, καθώς τότε θα εξεταστούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και άλλοι περιορισμοί επί τη βάσει των επίκαιρων επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς τότε θα υπάρξει πιο σαφής εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα σενάρια που εξετάζονται είναι δυο:

  • Να επιτραπεί  το Πάσχα η μετακίνηση εκτός νομού σε όσους μπορούν να αποδείξουν πως πηγαίνουν στα εξοχικά τους μέσω του Ε9.
  • Να δοθεί το «πράσινο φως» για μετακίνηση σε άτομα που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου, διαθέτουν δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού