Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα λύματα για την Αττική

Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα λύματα για την Αττική

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τον καθηγητή Νίκο Θωμαΐδη

Σταθερά υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα της Αττικής τους τελευταίους δύο μήνες, όπως σημείωσε το πρωί της Παρασκευής ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής τοποθέτηση την κορύφωση του ιικού φορτίου στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Παράλληλα, εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του, καθώς αυτήν την εβδομάδα παρατηρείται μια μικρή ύφεση, η οποία όμως για να γίνει τάση θα πρέπει να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν έδειξε να φέρνει κάποια επιβάρυνση στο ιικό φορτίο και μένει να δούμε τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα με το άνοιγμα των σχολείων. Ο κ. Θωμαΐδης προέβλεψε ότι τα κρούσματα θα είναι υψηλά σε αριθμό και την επόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γιώργος Τσιβγούλης, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της AstraZeneca, ξεκαθαρίζοντας ότι όποια περιστατικά θρομβώσεων καταγράφηκαν, περιορίστηκαν μέσα στο πρώτο 20ήμερο μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση. Κατά συνέπεια για όσους έχουν περάσει 20 μέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό και δεν έχουν κανένα πρόβλημα, μπορούν να προχωρήσουν με ασφάλεια στον δεύτερο.

Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Τσιβγούλης, υπάρχει γνωστή θεραπεία για τα περιστατικά εγκεφαλικών θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν και αν κάποιος θεωρεί ότι έχει συμπτώματα μπορεί να κάνει μια απλή εξέταση γενικής αίματος για να διαπιστώσει αν έχει πρόβλημα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...