Άνοιγμα και των τριών τάξεων του Λυκείου ζητά η κυβέρνηση – Προβληματισμένοι οι ειδικοί

Άνοιγμα και των τριών τάξεων του Λυκείου ζητά η κυβέρνηση – Προβληματισμένοι οι ειδικοί

Υπό εξέταση και το άνοιγμα των Γυμνασίων και της Πρωτοβάθμιας στις 19 Απριλίου

Άνοιγμα όλων των βαθμίδων του Λυκείου την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου φέρεται να πρότεινε σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση στην επιτροπή των ειδικών, η οποία συνεδριάζει για να καταλήξει σε εισήγηση για τα επόμενα βήματα όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού. Από την πλευρά τους, οι εμπειρογνώμονες εμφανίζονται προβληματισμένοι για την κινητικότητα που θα επιφέρει το άνοιγμα των σχολείων, την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κατέθεσε τις προτάσεις της στην επιτροπή για την επαναλειτουργία των σχολείων, στην οποία θα χρησιμοποιηθεί το εργαλείο των self test που ξεκίνησαν ήδη να διανέμονται στα φαρμακεία.

Πάντως, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιτροπή των ειδικών να μην ανάψει το «πράσινο φως» στο άνοιγμα των σχολείων στις περιοχές που δεν λειτούργησαν και τα καταστήματα (Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη), αλλά αυτό να εξαρτηθεί από το ιικό φορτίο της κάθε περιοχής, αν και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ανισότητες.

Σε κάθε περίπτωση, αν η επιτροπή καταλήξει σε μια απόφαση, οι ανακοινώσεις για τα σχολεία αναμένονται και εντός της ημέρας στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας στις 18.00 με τον Βασίλη Κικίλια και τη Νίκη Κεραμέως.

Το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στα θρανία

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης σε ότι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, είναι να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και στο τέλος η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ξεκαθάρισε όμως πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την Κυβέρνηση, αφού πρώτα κάνει την εισήγηση της η Επιτροπή των Ειδικών.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξει τη Δευτέρα 12 Απριλίου μόνο η Γ΄ Λυκείου, η κυρία Μακρή είπε πως είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι τάξεις του Λυκείου ταυτόχρονα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα τεχνικής φύσεως.

Για την περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές της χώρας, είπε πως αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν και για τον λόγο αυτό το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της ύλης για να εξαλείψει τις ανισότητες.

Η κυρία Μακρή είπε επίσης πως αν οι ειδικοί δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των Γυμνασίων και της Πρωτοβάθμιας στις 19 Απριλίου, αυτό θα γίνει παρά το ότι υπάρχουν κάποιες φωνές που λένε να μην ανοίξουν τα σχολεία για μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και μετά ξανακλείσουν, τονίζοντας πως η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση.

Για την παράταση της σχολικής χρονιάς είπε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, αλλά με τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο είναι η σχολική χρονιά να παραταθεί κατά 2 εβδομάδες, μέσα στον Ιούνιο και συμπλήρωσε πως ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις.