Κορονοϊός: Εφιαλτική εκτίμηση Σαρηγιάννη για 900 διασωληνωμένους τη Μεγάλη Εβδομάδα

Κορονοϊός: Εφιαλτική εκτίμηση Σαρηγιάννη για 900 διασωληνωμένους τη Μεγάλη Εβδομάδα

«Κι αυτό είναι το καλό σενάριο»

Ισχυρή πίεση στο σύστημα Υγείας προβλέπει για τη Μεγάλη Εβδομάδα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμησή του για 900 διασωληνωμένους τις ημέρες εκείνες.

«Θα έχουμε γεμάτα τα νοσοκομεία. Υπολογίζουμε στις 28 του μηνός, Μεγάλη Τρίτη, ότι θα έχουμε 900 διασωληνωμένους. Κι αυτό είναι το καλό σενάριο. Η δικιά μου συμβουλή είναι να μην πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στον ANT1.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε, επίσης, πως τα self test μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση της πανδημίας, ενώ «εύχεται» τις επόμενες μέρες να αυξηθούν τα κρούσματα με τη διενέργεια των self test, γιατί αυτό θα σημαίνει πως τα εντοπίζουμε και θα μπορούμε να τα περιορίσουμε.

Σε ερώτηση το αν τα θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία από την επόμενη Δευτέρα, με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, είπε πως συμφωνεί μόνο με το άνοιγμα των Λυκείων καθώς ο χρόνος πιέζει και για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ για τις υπόλοιπες βαθμίδες καλό θα ήταν να περιμένουμε να ανοίξουν μετά το Πάσχα.

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση που ελήφθη για την εξαίρεση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης, εξήγησε πως δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας μόνο τα νούμερα, αλλά και τις τάσεις. Στην Αττική που βρίσκεται στο «κόκκινο» υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης, αλλά σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη είναι σαφές ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα τάση επιδείνωσης, προβλέποντας πως στη συμπρωτεύουσα θα δούμε εικόνες Νοεμβρίου σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση του συστήματος Υγείας.

Σχετικά με την Αττική, είπε πως αναμένει την επόμενη εβδομάδα μια μικρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων, λόγω του ανοίγματος του λιανεμπορίου και των διαδημοτικών μετακινήσεων, αλλά αυτό είναι λογικό και θα τον ανησυχήσει μόνο αν αυτή τάση συνεχιστεί και την μεθεπόμενη εβδομάδα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...