Διαθέσιμα από την Πέμπτη τα self test – Μόνο για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς

Διαθέσιμα από την Πέμπτη τα self test – Μόνο για μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικούς

Πώς οι μαθητές θα αποδεικνύουν ότι έκαναν self test

Μια θέση στην καθημερινότητά μας αναμένεται να αποκτήσουν από την Πέμπτη τα self test, τα οποία από σήμερα το πρωί διανέμονται στα φαρμακεία, ώστε αύριο, Τετάρτη να μπει στην «πρίζα» η σχετική πλατφόρμα.

Μιλώντας στο OPEN το μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Φαρμακοποιών, Θανάσης Παπαθανάσης, υπογράμμισε ότι δικαίωμα παραλαβής θα έχουν μόνον οι μαθητές Λυκείου ηλικίας 16 έως 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί, δηλαδή μόνο όσοι θα πάνε από την ερχόμενη Δευτέρα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στα λύκεια της χώρας.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, υπάρχουν ήδη προπαραγγελίες από τους πολίτες που θέλουν να προμηθευτούν τα self test για τον κορονοϊό, τα οποία διανέμονται δωρεάν (σ.σ: ένα test την εβδομάδα για κάθε ΑΜΚΑ) μέσω των φαρμακείων όλης της χώρας.

«Σε πρώτη φάση, και συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα, θα το παραλάβουν μόνο οι μαθητές του Λυκείου 16-18 ετών και οι καθηγητές των λυκείων. Θα υπάρχει κόφτης στην πλατφόρμα στα ΑΜΚΑ», είπε ο κ. Παπαθανάσης και συνέχισε: «Από την Πέμπτη θα συμβεί αυτό. Έχουν πει από το υπουργείο ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα αύριο (7/4) το βράδυ. Θα μπορούν λοιπόν οι γονείς των μαθητών να προσέλθουν από την Πέμπτη (8/4) να παραλάβουν τα τεστ, καθώς και οι εκπαιδευτικοί. Μόνο αυτοί, περί τις 350.000 πολιτών, με τα αντίστοιχα ΑΜΚΑ θα μπουν στην πλατφόρμα για να πάρουν την έγκριση και να λάβουν το self test. Όταν κάποιος πολίτης πραγματοποιεί το self test θα υπάρχουν σαφείς οδηγίες στα ελληνικά. Θα δηλώνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Για να προσέλθουν οι μαθητές στα σχολεία, θα έχουν βεβαίωση είτε από την πλατφόρμα, είτε με χειρόγραφη βεβαίωση από τον γονέα τους».

Παράλληλα, ο κ. Παπαθανάσης απηύθυνε έκκληση προς τους γονείς να προμηθευτούν τα τεστ μέχρι το Σάββατο, καθώς θα είναι ανοιχτά όλα τα φαρμακεία, γιατί την Κυριακή μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στα εφημερεύοντα.

Τέλος, όπως είπε, στα φαρμακεία βρίσκονται προς πώληση κι άλλα διαγνωστικά rapid test, καθώς «τώρα μπορεί να πωλήσει ο φαρμακοποιός. Με τον νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα να αγοράζονται και self test, εκτός αυτών που παρέχονται δωρεάν και στοιχίζουν γύρω στα 7 με 7,5 ευρώ», ανέφερε.