Ποια διάσημη γειτονιά της Αθήνας λεγόταν κάποτε Τζιερτζίδικα

Ποια διάσημη γειτονιά της Αθήνας λεγόταν κάποτε Τζιερτζίδικα

Ιστορίες από την παλιά πρωτεύουσα

Η Παλιά Αθήνα άλλαξε πολλές φορές όψη μέσα στο πέρασμα των ετών. Επηρεασμένη από τους διάφορους πολιτισμούς, επίσης, έχει σε διάφορα σημεία της μνημεία και αξιοθέατα από αυτούς. Κατά καιρούς, λοιπόν, πολλές περιοχές και γειτονιές της Αθήνας άλλαξαν όνομα και μάλιστα περισσότερες από μία φορές.

Κάτι τέτοιο ισχύει και με μια πολύ κεντρική γειτονιά της Αθήνας η οποία κάποτε λεγόταν Τζιερτζίδικα. Αν δεν το έχεις ξανακούσει, δύσκολα θα το έβρισκες μιας και μιλάμε για το περίφημο Μοναστηράκι. Το οποίο μάλιστα εκτός από αυτή την ονομασία, λεγόταν επίσης «Αμπατζήδικα» και «Πλατεία της Παλιάς Στρατώνας». Μια αγαπημένη γωνιά της Αθήνας με μεγάλη ιστορία αλλά και ομορφιά… Μια άλλη περιοχή της Αθήνας η οποία άλλαξε σταδιακά όνομα είναι τα λεγόμενα Κατσικάδικα δηλαδή το Κολωνάκι.

Τζιερτζίδικα: Η διάσημη γειτονιά της Αθήνας που λεγόταν κάποτε έτσι

Τα πάλαιο ποτέ Τζιερτζίδικα, λοιπόν, είναι το σημερινό αγαπημένο Μοναστηράκι. Σύμφωνα με την ιστορική αναδρομή της Παλιάς Αθήνας, το όνομα «Τζιερτζίδικα» προέρχεται από τη λέξη τζιέρι που σημαίνει συκώτι, σπλάχνο. Και ποιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα συγκεκριμένα μικρά ταβερνάκια της περιοχής που σέρβιραν τέτοιους μεζέδες. Από τα πιο γραφικά τζιερτζίδικα της Αθήνας ήταν αυτό του Τασούλα, στον αριθμό 1 της οδού Άρεως,το οποίο βρισκόταν ανάμεσα σε ένα τσαρουχάδικο και ένα μπακάλικο.

Όσον αφορά το όνομα «Αμπατζήδικα» αυτό το οφείλει στα μαγαζιά με τα υφάσματα που υπήρχαν στην περιοχή την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το οποία λέγονταν και αμπάδες. Και έτσι μέσα από διάφορα γεγονότα και ιστορικές στιγμές, κατέληξε να ονομάζεται Μοναστηράκι.

Μοναστηράκι: Πώς πήρε το σημερινό του όνομα

Πού οφείλει το σημερινό του όνομα το Μοναστηράκι; Πρόκειται φυσικά για τον ναό της Παναγιάς της Παντάνασσας. Είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς της πόληςο οποίος βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Ερμού, πάνω στην πλατεία. Ο ναός αυτός χτίστηκε τον 10ο αιώνα, στη μεταβυζαντινή εποχή και αποκαλούταν Μεγάλο Μοναστήρι. Αρχικά λειτουργούσε ως γυναικεία μονή, ενώ μετά την Επανάσταση, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το όνομα εξέπεσε σε Μικρομονάστηρο ή Μοναστηράκι, όπως αποκαλούμε σήμερα ολόκληρη την περιοχή.

Ένα σημείο της Αθήνας αγαπημένο όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες που φτάνουν από ολόκληρο τον κόσμο. Μια χαρακτηριστική και αγαπημένη πλατεία για βόλτα και συναντήσεις ειδικά τα πρωινά της Κυριακής. Και ποιος δεν θυμάται εξάλλου μια κυριακάτικη βόλτα εκεί όλες τις εποχές του χρόνου, όπως αναφέρει το exploringgreece.